Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Recell als circulaire platformgrondstof voor vezelmarkten

Looptijd: van 2020-03-01 tot 2023-06-30

KNN Cellulose is een innovatief bedrijf dat duurzame oplossingen ontwikkelt met grote bijdragen aan de circulaire economie. Het bedrijf produceert biobased cellulose uit tertiaire bronnen voor diverse sectoren ter vervanging van de synthetische vezel. KNN Cellulose verwacht dat cellulose een aanzienlijk potentieel heeft in de verduurzaming van ons grondstoffengebruik, zowel milieukundig als ook economisch. KNN Cellulose werkt binnen de sectoren afval, water, bouw, chemie, agro, papier en karton.
Het project van KNN Cellulose B.V. en Qlymat B.V. heeft als doelstelling het ontwikkelen en valoriseren van de productietechnologie waarmee Recell als hoogwaardige platformgrondstof voor diverse vezeltoepassingen in de bouw, infra, agro en chemie kan worden ingezet. Doordat KNN Cellulose daarbij met enkel 100% recyclebaar materiaal werkt, past dit uitstekend in een circulaire economie. Het is de doelstelling van KNN Cellulose om op termijn te komen tot een matrix van Recell-producten welke op basis van onder andere kwaliteit, vezellengte, wolligheid, grondstof of zuiverheid in te delen valt in diverse categorieën, waarbij elke categorie van het Recell-product goed aansluit bij een specifieke markt en haar wensen. Met de innovatieve productietechnologie moet het mogelijk worden om een hele range van marktgerichte toepassingen voor Recell te ontsluiten, zowel in laagwaardige sectoren als voor zeer specifieke markten met hoogwaardige toepassingen.
Binnen het project ligt de uitdaging om tertiair cellulose als stabiele platformgrondstof in te zetten voor vezelmarkten en haar specifieke eisen. Om deze doelstelling te behalen zal KNN Cellulose / Qlymat B.V. zich inzetten om een innovatief vezelpreparatieproces en diverse mixen/recepturen te ontwikkelen waarmee Recell als platformgrondstof gebruikt kan worden voor meerdere innovatieve toepassingen in verschillende markten. Binnen dit EFRO Valorisatie 2019 project wil KNN Cellulose de procestechnologie ontwikkelen waarmee in een proeffabriek op een representatieve schaal betrouwbaar en herhaalbaar gekomen kan worden tot een matrix van Recell-producten met de juiste eigenschappen. Hierdoor kan Recell als volgwaardige stabiele grondstof opnieuw ingezet worden. Binnen het EFRO Valorisatie project wordt een ambitieuze en innovatieve proces- en productinnovatie gerealiseerd waarmee de marktgerichte toepassing van Recell in verschillende markten mogelijk wordt gemaakt.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen