Traditionele vissaus is een natuurlijke smaakmaker die voornamelijk in Azië geconsumeerd wordt. De meeste vissaus wordt gemaakt van ansjovis, maar in het project Valfish to Food heeft Holland Diamond Fish BV een innovatieve procedé ontwikkeld om van schol discards een voedselveilig en kwalitatief goede vissaus te maken op productieniveau tegen een competitieve prijs.
Binnen het project koopt de deelnemer PO Urk de discards. PO Urk heeft korte lijnen met de visserijvloot en de afslag. De deelnemer Holland Diamond Fish BV is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, validatie, productie en verkoop van vissaus. De PO Urk maakt ongeveer € 100.000 aan kosten en Holland Diamond Fish BV minimaal € 800.000.
Het Dutch Fish Sauce project is een vervolg van het Valfish to Food project. De productieruimten en prototypes dienen namelijk nog doorontwikkeld en gevalideerd te worden. Tegelijkertijd wordt er gestart met productie op kleine schaal. En in het eerste jaar van het project (2020) is het doel om een contract af te sluiten van duurzame MSC gecertificeerde vissaus bij een Nederlandse groothandel of retailer.
In het tweede jaar van het project (2021) is het doel om het product af te zetten bij de groothandel of retailer met als doel een minimale afzet van 1000 liter per maand. Tegelijkertijd wordt er onderzoek en acquisitie gedaan in Vietnam en Thailand onder de naam Dutch Fish Sauce. Vietnam en Thailand zijn bij uitstek de 2 vissaus producerende landen, vandaar de keuze voor de projectnaam Dutch Fish Sauce.
In het laatste jaar van het project (2022) dient de productie operationeel te zijn en op basis van deze gegevens wordt een businessmodel gemaakt. Het doel is een kostendekkende prijs voor de visserij van € 0,50 per kg. Ook is het doel om productontwikkeling vorm te geven. Daarbij is het doel om vissaus te drogen als vervanger voor kunstmatige smaakstoffen. En daarbij dient minimaal 1 outlet gecreëerd te worden.