Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

FOSTER (voorheen: Zoetzout-glasvezelsensor voor monitoring verzilting)

Looptijd: van 2017-04-29 tot 2022-01-31

Grondwater is een belangrijke bron voor drinkwater, industrie, landbouw en natuur. Overmatig gebruik van grondwater vergroot in dichtbevolkte kustgebieden (zoals laag Nederland) de kans op verzilting, leidend tot economische en ecologische schade. Het monitoren van deze verzilting rondom zoete grondwatervoorraden is een essentieel onderdeel op weg naar duurzaam (grond)waterbeheer.

Het einddoel van dit EFRO project is demonstreren van een nieuwe glasvezelsensor voor het monitoren van verzilting in twee veld toepassingen. De eerste toepassing betreft opslag van drinkwater in de Amsterdamse duinen (beheer Waternet) waarbij de interface tussen zoet en zout nauwelijks veranderd en op die manier kan dienen als een goede referentie.

In de andere toepassing varieert de zoet water lens in de loop van de tijd op een natuurlijke manier. Deze demonstratie is voorzien in Kijkduin waar toegepast onderzoek instituut Deltares in het 'zand motor project' continu de interface en omvang van de zoet water lens wil kunnen volgen. Na succesvolle demonstratie worden toepassingen voorzien in en rond Amsterdam zoals de Amsterdamse Duinen, de Horstermeer polder en het Noordzeekanaal.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen