Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

CellCap

Looptijd: van 2020-02-20 tot 2022-08-30
CellCap

Gebruikt wc papier wordt bouwmateriaal

Jaarlijks spoelen we ca. 180.000 ton aan cellulose in de vorm van WC-papier door het toilet. De waterschappen in Nederland moeten al deze cellulose uit het rioolwater halen en om zo schoon water te maken dat geloosd kan worden op het oppervlaktewater. Dit zuiveringsproces vindt plaats op de ca. 350 rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI’s) die er in Nederland zijn.
Het verwijderen van cellulose vraagt veel energie voor met name beluchting, ontwatering en transport. Bovendien gaat er hierdoor cellulose verloren.

De cellulose uit het rioolwater, is goed geschikt te maken voor hergebruik. Bijvoorbeeld als afdruipremmer bij de aanleg van asfaltwegen, als grondstof voor biocomposiet of als vulmiddel in isolatiemateriaal. Het is daarmee een uitstekend alternatief voor gerecycled papier of nieuw papier waarvoor bomen gekapt worden.

Het probleem is echter dat het productietechnisch niet mogelijk is om grootschalig kwalitatief hoogwaardige en herbruikbare cellulose uit rioolwater terug te winnen.

Twee Noord-Hollandse bedrijven willen een nieuwe technologie ontwikkelen waarmee dat wel kan. Er is al een proof of concept installatie ontwikkeld die nu met steun van EFRO opgeschaald wordt.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen