Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Geothermie Westland

Looptijd: van 2011-05-19 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
Geothermie

Proefboring op vier kilometer diepte in uniek aardwarmteproject

In het Westland wordt ongeveer 81% van alle energie gebruikt door de tuinbouw. In dit pilotproject hebben de samenwerkende partijen de handen ineen geslagen om te onderzoeken of het gebruik van aardwarmte (geothermie) een fundamentele duurzame energieoplossing is voor de grote energiebehoefte in dit gebied. Het project werd opgezet om aan te tonen dat aardwarmte kan worden toegepast voor het verwarmen van tuinbouwbedrijven en bedrijfsterreinen én voor de verwarming van een nog te realiseren woonwijk Liermolen in De Lier, in de gemeente Westland. Bij geothermie wordt het warme water dat diep in de aarde zit, gebruikt voor verwarming. Daarvoor wordt warm water via het ene boorgat opgepompt, terwijl het afgekoelde water via het andere boorgat verderop in dezelfde watervoerende laag wordt teruggepompt.

De bijdrage van Kansen voor West is gebruikt voor het voorbereiden van de eerste boring naar heet water in de zogeheten Triaslaag van de aarde. Deze laag is ongeveer 250 miljoen jaar oud en ligt op vier kilometer diepte. De temperatuur van het water in de Trias is ongeveer 140 graden Celcius. Het boren tot op deze diepte is nog nauwelijks toegepast in en buiten Nederland. Er werd in Nederland geboord tot een diepte van twee à drie kilometer. Aan de proefboring werd een uitgebreid onderzoeksprogramma gekoppeld, om kennis en ervaring op te doen bij het toepassen van aardwarmte op een dergelijke diepte. Daarmee vervult dit project een voorbeeldfunctie voor toekomstige aardwarmte projecten.

Samenwerking tussen : N.V. HVC, Holding Westland Infra, Coöperatieve Bloemenveiling Flora Holland U.A. en de gemeente Westland.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen