Proefboring op vier kilometer diepte in uniek aardwarmteproject
In het Westland wordt ongeveer 81% van alle energie gebruikt door de tuinbouw. In dit pilotproject hebben de samenwerkende partijen de handen ineen geslagen om te onderzoeken of het gebruik van aardwarmte (geothermie) een fundamentele duurzame energieoplossing is voor de grote energiebehoefte in dit gebied. Het project werd opgezet om aan te tonen dat aardwarmte kan worden toegepast voor het verwarmen van tuinbouwbedrijven en bedrijfsterreinen én voor de verwarming van een nog te realiseren woonwijk Liermolen in De Lier, in de gemeente Westland. Bij geothermie wordt het warme water dat diep in de aarde zit, gebruikt voor verwarming. Daarvoor wordt warm water via het ene boorgat opgepompt, terwijl het afgekoelde water via het andere boorgat verderop in dezelfde watervoerende laag wordt teruggepompt.
De bijdrage van Kansen voor West is gebruikt voor het voorbereiden van de eerste boring naar heet water in de zogeheten Triaslaag van de aarde. Deze laag is ongeveer 250 miljoen jaar oud en ligt op vier kilometer diepte. De temperatuur van het water in de Trias is ongeveer 140 graden Celcius. Het boren tot op deze diepte is nog nauwelijks toegepast in en buiten Nederland. Er werd in Nederland geboord tot een diepte van twee à drie kilometer. Aan de proefboring werd een uitgebreid onderzoeksprogramma gekoppeld, om kennis en ervaring op te doen bij het toepassen van aardwarmte op een dergelijke diepte. Daarmee vervult dit project een voorbeeldfunctie voor toekomstige aardwarmte projecten.
Samenwerking tussen : N.V. HVC, Holding Westland Infra, Coöperatieve Bloemenveiling Flora Holland U.A. en de gemeente Westland.