Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Smart Sensored LED Solutions

Looptijd: van 2017-09-01 tot 2020-05-31

Grote energie slurpende gebouwen kunnen flink energie besparen door efficiënt om te springen met verlichting en zuinig om te gaan met andere energiebronnen. Neem bijvoorbeeld parkeergarages: die verbruiken al gauw net zoveel energie als 100 tot 200 huishoudens. Bijna alle (99%) impact van verlichting op het milieu komt door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. Het is sterk afhankelijk van de situatie, maar in het bedrijfsleven bestaat tussen de 20 en 30 procent van energiekosten uit verlichting. LED verlichting is daarom een goede investering. De energie die het kost om een ledlamp te produceren wordt veelal binnen 300 branduren terugverdiend.

Dimbare ledlampen
Een kostenpost is ook dat veel lampen stroom gebruiken op momenten dat dat niet nodig is. Of maximaal te schijnen terwijl verlichting met minder lumen ook zou volstaan. Dit soort sluipverbruik kost veel geld voor vooral bedrijven die grote gebouwen beheren, zoals garages, hotels, verzorgingsinstellingen. Het interessante is dat bij ledlampen—in tegenstelling tot andersoortige dimbare lampen— de lichtopbrengst en het stroomverbruik evenredig met elkaar dalen, waardoor je die dus prima kunt dimmen.

Slim LED netwerk
Dit project is gericht op de realisatie van een systeem waarmee een slim LED netwerk kan worden gerealiseerd in een gebouw, of bebouwde omgeving. Onder een slim LED netwerk verstaan wij een draadloos led armatuur met ingebouwde sensoren. De sensoren geven informatie over het binnenklimaat, het stroomverbruik van het armatuur, de aanwezigheid en beweging van personen en/of objecten (bv. auto’s), de algemene staat van het armatuur en de luchtkwaliteit/emissie-intensiteit. Hierbij kan gedacht worden aan het aantal branduren, temperatuur, lichtopbrengst, actief en automatische dimming, etc. Informatie nuttig voor het kunnen voorspellen van onderhoud, energieverbruik gedurende levensduur en moment van vervanging in geval van schade dan wel einde levensduur (alhoewel dit doorgaans ver in de toekomst ligt bij LED).

Lokaliseren waar licht nodig is
Maximale verlichting is nodig als mensen in de ruimte zijn. Lokalisering van mensen is dus belangrijk. Met dit project wordt een innovatief product ontwikkeld waarmee oude gebouwen snel en goedkoop kunnen worden gerenoveerd, waarbij direct LED verlichting wordt geplaatst met daarin een hele compact cartridge waarmee het mogelijk is indoor mensen en objecten (auto’s) te lokaliseren en op basis daarvan een intelligent, duurzaam energiesysteem voor een volledig gebouw te ontwikkelen. De cartridge wordt dusdanig ontworpen dat deze zowel toepasbaar is in LED-bars alsook in LED-panels.

Indoor Light Positioning Systems
Binnen dit project wordt tevens gekeken naar de mogelijkheden van een indoor Light Positioning System (LPS). Een indoor positioning system (IPS) bestaat uit een netwerk van sensoren en transcievers (embedded in ieder armatuur) dat wordt toegepast om live en draadloos al dan niet bewegende voorwerpen of mensen in een gebouw te lokaliseren. In tegenstelling tot het outdoor Global Positioning System (GPS) is er momenteel nog geen de facto standaard voor het ontwerp van IPS-systemen, waardoor een breed gedragen implementatie slecht van de grond komt. Wij verwachten dat met onze kennis en technologieën een belangrijke bijdrage hiervoor kunnen leveren. Toepasbaarheid strekt zich dan uit van parkeergarages, scholen, openbare (overheids)gebouwen, winkelcentra, luchthavens, hotels, warehouses, sportcomplexen en de rest van de gebouwde omgeving.

FreeSense gaat samen met WhyLed de komende 2 jaar het bovenstaande innovatieve product ontwikkelen en demonstreren in een parkeergarage en een school. Accenten liggen hierbij op:

Dimming /kleur verandering ahv aanwezigheidsdetectie en/of mood-control
Kleuren en indicatie-verlichting voor communicatie (wel/geen auto in vak)
gas-detectie (CO2, CO, NOx, etc)
autonoom noodverlichting (Li-ion batterij) in geval stroom uitvalt
alles in 1 smart cartridge voor zowel panels als lichtbalken
local positioning

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen