Technologische ontwikkeling en digitalisering zorgen ervoor dat banen vooral in het lagere en middensegment onder druk staan. `
De schatting is dat 2/3 van de functies zullen vervallen en de benodigde kennis en vaardigheden aanzienlijk gaan veranderen. Tegelijkertijd kunnen groeiende sectoren zoals de ICT, zorg, hospitality en techniek moeilijk geschikt personeel vinden. De markt alleen blijkt niet in staat die mismatch op te lossen.
Om die reden brengt de gemeente Amsterdam 15 partners bij elkaar om via House of Skills vernieuwende oplossingen te ontwikkelen en toe te passen. Een publiek-private samenwerking om het concept van ‘leven lang ontwikkelen’ te versnellen en verbeteren. Achttien opleidingshuizen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) vormen de basis van de sectorale publiek-private samenwerking.. Gericht op de werkende beroepsbevolking uit het middensegment, uitkeringsgerechtigden en ZZP-ers, met vraagsturing vanuit werkgevers als uitgangspunt. House of Skills biedt daarbij skills-assessments om carrièrepaden te bepalen; actuele en toegankelijke informatie over kansrijke beroepen; overzicht op- en bijscholing; en aanmelding modulaire trainingen, stages en leerplekken. Voor werkgevers, met name het MKB, is het een aanspreekpunt waar zij worden gefaciliteerd in de loopbaanontwikkeling van hun medewerkers en versnelde invulling van hun vacatures.
House of Skills stelt zich daarnaast tot doel om bij 5000 mensen uit lager- en middensegment vast te stellen wat hun waarde op de arbeidsmarkt is, welke vaardigheden ze hebben en waar om- of bijscholing nodig is. Verder ontvangt House of Skills binnen drie jaar > 20.000 bezoekers, organiseert zij >50 modulaire cursussen en opleidingen; - nieuwe methodieken van competentiebeoordeling –en waardering (skills assessment en skill paspoort). Naar verwachting staat het House of Skills na 2020 op eigen benen biedt ze werk aan 20 fte’s.