Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

GO BIO!

Looptijd: van 2012-08-24 00:00:00 tot 2015-08-31 00:00:00
Go Bio

Bij het MKB zit groene economie in de lift

Zuid-Holland maakt zich op voor een leidende rol binnen de duurzame biobased economy (bbe). Daarmee wordt de toepassing van groene bestanddelen (biomassa) bedoeld als organisch (rest)materiaal voor de productie van onder meer afbreekbare kunststoffen, chemicaliën, verf, cosmetica en medicijnen. Vooral daar waar koolstof onmisbaar is, kan biomassa een duurzame rol spelen. De transitie van de ‘fossiele’ economie naar een ‘biobased’ economie is een belangrijke maatschappelijke en economische ontwikkeling die wereldwijd plaatsvindt. Steeds meer ondernemers werken met biobased grondstoffen en materialen. Daarmee bevinden ze zich op een cross-sectoraal werkterrein, omdat de toepassing van de groene grondstof tal van sectoren omvat. Dit leidt tot nieuwe product-marktcombinaties, die nieuwe business modellen vragen met nieuwe kansen voor het innovatieve MKB.

Zuid-Holland heeft sterk ontwikkelde sectoren als chemie, logistiek, energie en agro-food. Deze zijn bij uitstek geschikt voor biobased toepassingen, maar MKB ondernemers missen vaak specifieke kennis op dit gebied, hebben geen toegang tot de grootbedrijven en kunnen niet altijd de juiste ketenpartners vinden. Het MKB-programma GoBio! ondersteunt de Zuid-Hollandse ondernemers bij het vergroten en verzilveren van hun marktkansen op dit gebied. Dat gebeurt door kennis over te dragen, individueel innovatieadvies te verstrekken, cross-sectorale samenwerking op te zetten en relevante kennis- en ketenpartners aan te dragen. De innovatieadviseurs van GoBio! begeleiden de MKB-ondernemers in uiteenlopende biobased trajecten. Kansen voor West droeg bij aan verschillende activiteiten binnen het programma.

Samenwerking tussen : provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam, Kamer van Koophandel Rotterdam, Syntens (gefuseerd met KvK) en diverse ondernemers.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen