Binnenstedelijke wateroverlast beter te beheersen
Het innovatieproject Slim Meten en Monitoren werd gestart om beter inzicht te krijgen in het beheer van het watersysteem in de binnenstad. De stad Delft stond daarvoor model. Door klimaatverandering zal wateroverlast in de toekomst vaker voorkomen. Om op dit probleem adequater te kunnen inspelen werd een dynamisch meet- en monitoringssysteem opgezet, gebaseerd op betrouwbare en direct beschikbare (realtime) informatie.
In Delft werden twee projecten uitgevoerd. ‘Casus A’ richtte zich op gebiedsgericht grondwaterbeheer van verontreinigd grondwater. Casus B werd opgezet in het oostelijk deel van de Delftse binnenstad, om meer inzicht te krijgen in het beheer van regenwater, grondwater, het peil in de grachten en de riolering. De bewoners deden actief mee door via een informatieplatform direct overlastsituaties door te geven, zoals ondergelopen kelders, verzakkingen of niet werkende putten. Het uiteindelijke doel is om burgers niet meer achteraf te informeren, maar vooraf (proactief) te kunnen alarmeren om zo schades te kunnen voorkomen.
De bijdrage van Kansen voor West was nodig om te kunnen overgaan op een integrale aanpak, waarbij de verschillende sectorale systemen aan elkaar en aan de nieuwe technologie werden gekoppeld. Daarbij werd gebruik gemaakt van diverse statistische en wiskundige methoden. Dit project geeft de betrokken overheden een innovatief instrument in handen om op basis van gevalideerde gegevens uit de praktijk de beleidskeuzes te onderbouwen en de effecten ervan beter te kunnen volgen. Aan de hand van dergelijke informatie kan effectiever worden ingegrepen in geval van dreigende calamiteiten.
Samenwerking tussen : Witteveen+Bos B.V., gemeente Delft, Hoogheemraadschap van Delfland, Munisense B.V. en TU Delft.