Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Cellulose gebonden enzymen

Looptijd: van 2021-12-20 tot 2022-06-20

Biokatalyse omvat 5% van de chemische processen wereldwijd met een geschatte markt van 200 miljard euro. De komende jaren wordt een grote groei verwacht, aangedreven door de vraag naar de productie van biofarmaceutica en biobrandstoffen. Biokatalyse is gebaseerd op het gebruik van enzymen, vaak in geimmobiliseerde vorm. Deze worden gebruikt voor het maken van producten met een hoge toegevoegde waarde in een breed scala van industrieën, waaronder de farmaceutische, cosmetische, chemische en voedingsmiddelenindustrie. Een van de voordelen van enzym immobilisatie is dat het deze industrieën in staat stelt traditionele, op fossiele brandstoffen gebaseerde chemische processen te vervangen door groenere en schonere productiemethoden met recyclebare enzymen als middelpunt. De meest voorkomende dragers voor immobilisatie van enzymen zijn echter vervuilende, op fossiele grondstoffen gebaseerde acryl-/styreenpolymeren die de groene voordelen van de immobilisatie enigszins teniet doen.

ChiralVision wil een ‘groen proces groener’ maken door cellulose beads te gebruiken als enzymdragers. Cellulose is een natuurlijke verbinding die wordt gewonnen uit hout, een hernieuwbare grondstof. Cellulose is onoplosbaar in de meeste chemische oplosmiddelen, waardoor het geschikt is als enzym drager in veel chemische processen. In aanwezigheid van microben (bijv. in afvalwaterzuiveringsslib) en bacteriën wordt het echter biologisch afgebroken tot onschadelijke suikers. ChiralVision heeft cellulose beads ontwikkeld die zeer goed enzymen kunnen binden.

In het beoogde project wordt een verdere ontwikkeling van de geimobiliseerde enzymen uitgevoerd samen met de TU Delft. De TU Delft is een expert op het gebied van het gebruik van enzymen in organische synthese reacties, het toepassen van enzymen in continue processen en is een expert op het gebied van enzym karakterisering en enzym kinetiek. Daarnaast kan de TU Delft verschillende enzymen op kleine schaal ontwikkelen die compatibel zijn met een speciale bindingstechniek van de cellulose beads van ChiralVision. Dit zijn enzymen met een zogenaamde His-tag. In combinatie met een cellulose bead die alleen His-tag enzymen kan binden is het mogelijk immobilisatie en zuivering in 1 stap uit te voeren. Ook leidt deze manier van immobiliseren tot hele hoge activiteits recovery wat verder bijdraagt aan de efficientie van het immobilisatie proces.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen