Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Groenzone Berkel-Pijnacker, fase 1

Looptijd: van 2009-09-01 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
Berkel-Pijnacker

De Groenzoom als buffer tegen verstedelijking

De Zuidvleugel van de Randstad is een verstedelijkt gebied met veel kennisintensieve bedrijvigheid, maar met een groot tekort aan recreatiegebied. In de wetenschap dat het bestaan van groene recreatiegebieden medebepalend is voor de waardering van een woongebied, werden in de Zuidvleugel enkele gebieden opgewaardeerd tot recreatiegebied, waaronder de Groenzoom. Dit omvat het gebied tussen Berkel en Rodenrijs (behorend tot de gemeente Lansingerland), Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. In dit gebied werd een aantal jaren versneld grond aangekocht, ten behoeve van de herinrichting tot een grootschalig natuur- en recreatiegebied van 560 hectare.

De subsidie van Kansen voor West is gebruikt voor het uitvoeren van het eerste plandeel, de herinrichting van een poldergebied van 106 hectare ten noorden van de Meerweg in Berkel en Rodenrijs. Daar ging het om de inrichting van het middengebied van deze polder met stapstenen voor de ecologische verbindingszone (waterpartijen, rietlanden en natte graslanden). Er werd een (kano)vaarnetwerk aangelegd met aanlegsteigers en hogere bruggen waaronder kan worden doorgevaren. Ook kwam er een toegangsweg en een parkeerplaats. De nieuwe fiets-, wandel- en ruiterpaden werden voorzien van al het daarbij behorend gebiedsmeubilair als banken, picknicktafels, fietssteunen, rasters, klaphekjes, vissteigers en informatieborden.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen