Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Grootschalige en functionele valorisatie van visreststromen naar waardevolle grondstoffen

Looptijd: van 2016-08-01 tot 2020-04-25

Binnen dit kennisontwikkelingsproject doen consortiumpartners Living Foods B.V., Zuidema Projectmanagement, Fennema Food Development, Veltman Vis Service B.V., Feed Innovation Services B.V., Visafslag Lauwersoog B.V. en Universal Energy Solutions B.V., begeleid door ASQA Subsidies B.V., onderzoek naar het ontwikkelen van nieuwe kennis voor het grootschalig en functioneel valoriseren van visreststromen en aquacultuurreststromen tot waardevolle grondstoffen en halffabricaten.

Binnen het kennisontwikkelingsproject vindt toegepast onderzoek plaats met betrekking tot valorisatie van visreststromen en aquacultuurreststromen. De reststromen die voorkomen in deze industrie zijn zeer divers. In de visserij bestaan de reststromen voornamelijk uit ondermaatse vis en bijvangst van minder of ongewenste vissoorten, schelpdieren, schaaldieren en weekdieren (zoals kwallen). In de visverwerkende industrie verstaan we onder visafval de delen van de vis die tijdens de verschillende verwerkingsstappen niet verder gebruikt worden en bestaan de reststromen voornamelijk uit snijafval, huiden, koppen, graten, vinnen en te kleine vis en schaaldieren. Zolang het visafval in de koude keten blijft en het bederf vermeden wordt zijn er vermoedelijk veel valorisaties mogelijk. Mogelijke toepassingen van deze reststromen zijn zeer divers, te denken valt aan:
• Vishuiden verwerken tot visleer;
• Vishuiden verwerken tot collageen;
• Graten verwerken tot kalkpoeder;
• Grote viskoppen en hoofdgraten drogen voor diverse toepassingen in food;
• Vislever verwerken tot paté;
• Gecertificeerde grondstof voor petfood;
• Verse visproducten voor petfood (ook beloningsproducten voor huisdieren);
• Hoogwaardig vismeel voor toepassing in voeders voor onder andere jonge biggen en aquafeed;
• Hoogwaardig vismeel voor prestarter voeder voor vleeskuikens;
• Vetextractie om hoogwaardige olie te verkrijgen voor gebruik in voeding;
• Visreststromen enzymatisch behandelen tot een product met een grootdeel van het eiwit omgezet in peptides met antibacteriële werking;
• Enzymen uit diverse reststromen verwerken in diverse farmaceutische producten;
• Snijafval verwerken in nog te ontwikkelen food-toepassingen.




Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen