Binnen dit kennisontwikkelingsproject doen consortiumpartners Living Foods B.V., Zuidema Projectmanagement, Fennema Food Development, Veltman Vis Service B.V., Feed Innovation Services B.V., Visafslag Lauwersoog B.V. en Universal Energy Solutions B.V., begeleid door ASQA Subsidies B.V., onderzoek naar het ontwikkelen van nieuwe kennis voor het grootschalig en functioneel valoriseren van visreststromen en aquacultuurreststromen tot waardevolle grondstoffen en halffabricaten.
Binnen het kennisontwikkelingsproject vindt toegepast onderzoek plaats met betrekking tot valorisatie van visreststromen en aquacultuurreststromen. De reststromen die voorkomen in deze industrie zijn zeer divers. In de visserij bestaan de reststromen voornamelijk uit ondermaatse vis en bijvangst van minder of ongewenste vissoorten, schelpdieren, schaaldieren en weekdieren (zoals kwallen). In de visverwerkende industrie verstaan we onder visafval de delen van de vis die tijdens de verschillende verwerkingsstappen niet verder gebruikt worden en bestaan de reststromen voornamelijk uit snijafval, huiden, koppen, graten, vinnen en te kleine vis en schaaldieren. Zolang het visafval in de koude keten blijft en het bederf vermeden wordt zijn er vermoedelijk veel valorisaties mogelijk. Mogelijke toepassingen van deze reststromen zijn zeer divers, te denken valt aan:
• Vishuiden verwerken tot visleer;
• Vishuiden verwerken tot collageen;
• Graten verwerken tot kalkpoeder;
• Grote viskoppen en hoofdgraten drogen voor diverse toepassingen in food;
• Vislever verwerken tot paté;
• Gecertificeerde grondstof voor petfood;
• Verse visproducten voor petfood (ook beloningsproducten voor huisdieren);
• Hoogwaardig vismeel voor toepassing in voeders voor onder andere jonge biggen en aquafeed;
• Hoogwaardig vismeel voor prestarter voeder voor vleeskuikens;
• Vetextractie om hoogwaardige olie te verkrijgen voor gebruik in voeding;
• Visreststromen enzymatisch behandelen tot een product met een grootdeel van het eiwit omgezet in peptides met antibacteriële werking;
• Enzymen uit diverse reststromen verwerken in diverse farmaceutische producten;
• Snijafval verwerken in nog te ontwikkelen food-toepassingen.