Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

LED it be Fresh!

Looptijd: van 2017-07-27 tot 2022-03-31
Led it fresh

Wereldwijd wordt steeds meer grond voor de landbouw aan de natuur onttrokken en zijn de gevolgen daarvan merkbaar. De teelt maar ook het logistieke traject dat landbouwproducten afleggen trekken een grote wissel op de leefbaarheid van onze planeet.

Dit betekent dat nieuwe, efficiënte productiemethoden nodig zijn om de wereldbevolking te voeden. Een nieuwe mogelijke en kansrijke hightech productiemethode hiervoor is de Daglichtloze Meerlagenteelt. Dan kan voedsel geproduceerd worden op elke plek op de wereld en onder alle klimatologische omstandigheden. Het uiteindelijke doel is verse, veilige en smaakvolle groenten en fruit, vol nuttige inhoudsstoffen te produceren die altijd voorradig en dichtbij verkrijgbaar zijn. Het voedsel wordt geproduceerd op een duurzame manier, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, in korte eerlijke ketens en gericht op de voedselbehoefte van de mens. Alleen is rond deze manier van telen nog veel onbekend.

Het hoofddoel van het project is dan ook om antwoord te geven op een aantal van deze vragen. Dit zal worden verwezenlijkt door:

• Het opzetten van een onderzoeks-, innovatie- en onderwijsomgeving. Met als doel om tot betere kennis en inzicht te komen voor het ontwikkelen van nieuw uitgangsmateriaal en een andere teeltmethodieken.
• De ontwikkeling en realisatie van een klimaat optimale teelt- en productiefaciliteit, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame energie tijdens het productieproces.

• Dit zal uiteindelijk resulteren in een unieke vermarktbare propositie voor de Daglichtloze Meerlagenteelt, op basis van een duurzaam en kostendekkende commerciële en industriële schaal die wereldwijde uitgerold kan worden.

Om deze doelen te realiseren wordt er, door een 3-tal kennisinstellingen en een 5-tal bedrijven uit de gehele keten onderzoek verricht. Uniek in dit project is dan ook dat kennis en expertise omtrent veredeling, teelt, technologie, markt en consumenten door de gehele keten wordt ingebracht en hier partijen uit de verschillende topsectoren in samenwerken.



Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen