Wereldwijd wordt steeds meer grond voor de landbouw aan de natuur onttrokken en zijn de gevolgen daarvan merkbaar. De teelt maar ook het logistieke traject dat landbouwproducten afleggen trekken een grote wissel op de leefbaarheid van onze planeet.
Dit betekent dat nieuwe, efficiënte productiemethoden nodig zijn om de wereldbevolking te voeden. Een nieuwe mogelijke en kansrijke hightech productiemethode hiervoor is de Daglichtloze Meerlagenteelt. Dan kan voedsel geproduceerd worden op elke plek op de wereld en onder alle klimatologische omstandigheden. Het uiteindelijke doel is verse, veilige en smaakvolle groenten en fruit, vol nuttige inhoudsstoffen te produceren die altijd voorradig en dichtbij verkrijgbaar zijn. Het voedsel wordt geproduceerd op een duurzame manier, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, in korte eerlijke ketens en gericht op de voedselbehoefte van de mens. Alleen is rond deze manier van telen nog veel onbekend.
Het hoofddoel van het project is dan ook om antwoord te geven op een aantal van deze vragen. Dit zal worden verwezenlijkt door:
• Het opzetten van een onderzoeks-, innovatie- en onderwijsomgeving. Met als doel om tot betere kennis en inzicht te komen voor het ontwikkelen van nieuw uitgangsmateriaal en een andere teeltmethodieken.
• De ontwikkeling en realisatie van een klimaat optimale teelt- en productiefaciliteit, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame energie tijdens het productieproces.
• Dit zal uiteindelijk resulteren in een unieke vermarktbare propositie voor de Daglichtloze Meerlagenteelt, op basis van een duurzaam en kostendekkende commerciële en industriële schaal die wereldwijde uitgerold kan worden.
Om deze doelen te realiseren wordt er, door een 3-tal kennisinstellingen en een 5-tal bedrijven uit de gehele keten onderzoek verricht. Uniek in dit project is dan ook dat kennis en expertise omtrent veredeling, teelt, technologie, markt en consumenten door de gehele keten wordt ingebracht en hier partijen uit de verschillende topsectoren in samenwerken.