Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Innovatiesnelweg

Looptijd: van 2008-08-11 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00

Eenderde van het jaarlijkse landelijke energieverbruik en de jaarlijkse landelijke CO2 emissie wordt gevormd door de fossiele energie die in de gebouwde omgeving gebruikt wordt voor het verwarmen, koelen, ventileren, verlichten en gebruik van gebouwen. Juist in de bouwsector blijken echter veel bedrijven erg terughoudend te zijn als het gaat om duurzame en vernieuwende technieken. Zowel de landelijke als de provinciale overheid willen de komende jaren in hoog tempo de gebouwde omgeving verduurzamen. Alle partijen in de keten van productie, levering, montage en gebruik van duurzame en energiebesparende technieken in de gebouwde omgeving gemotiveerd en met kennis van zaken zullen aan de slag moeten.

Het project Innovatiesnelweg stimuleert een duurzaam gebouwde omgeving in Noord-Holland. Het project richt zich daarom op marktintroducties, kennisontwikkeling, kennisverspreiding en het ontwikkelen van een kwaliteitslabel. Met bijna 50 bedrijven uit de bouwsector is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.

Samenwerking is cruciaal bij duurzaam bouwen. Zo worden er diverse bijeenkomsten voor geïnteresseerde organisaties gedurende het project georganiseerd. Ook worden er pilot projecten geselecteerd om ervaring op te doen op het gebied van duurzaam bouwen. Daarnaast richt het project Innovatiesnelweg zich op het verhogen van het kennisniveau op het gebied van duurzaam bouwen door een aantal deelprogramma's uit te werken voor mbo, hbo en de vakopleidingen.

De kennisontwikkeling, na afloop van het project, zal een blijvend gevolg hebben voor de branche in combinatie met kwaliteitsbewustzijn, gestimuleerd door het kwaliteitslabel, zal ervoor zorgen dat innovaties sneller en beter kunnen worden doorgevoerd in de bouwkolom.

Samenwerking tussen : DWA Installatie- en energieadvies, provincie Noord-Holland, NHN, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en het CO2 Servicepunt, Vacpunt Wonen, HiteQ, ESPEQ, INHolland, OTIB, SVE, Meer met Minder en ECN en daarnaast een groot aantal ondernemingen uit de bouw.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen