Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

MegaWindForce windturbine

Looptijd: van 2016-09-01 tot 2019-12-21

Mega Windforce bouwt een nieuw type windturbine.

Bij een conventionele windturbine komen alle krachten samen in een centrale as, waarmee een kwetsbaar onderdeel in het ontwerp ontstaat. De krachten en afschuivingen in de centrale as nemen toe met de steeds groter wordende turbines. Hiermee moet de centrale as steeds robuuster worden, evenals de bijbehorende lagers en de eventuele tandwielkast. Deze componenten gaan bij het huidige ontwerp langzaam maar zeker richting de limieten die de huidige materialen aan kunnen. Met dit gegeven is vanuit de tekentafel de gedachte ontstaan een ring toe te passen in het ontwerp ter vervanging van deze centrale as. De opgewekte energie komt immers nauwelijks vanuit dit centrale gebied. Vanuit deze nieuwe gedachte was een andere overbrenging ook niet meer nodig.

De oplossing voor de problematiek van de huidige turbines is drieledig:
- gebruik van lichtere materialen
- alternatieve ringgenerator om de stroom op te wekken
- een betere verdeling van de krachten binnen het systeem
De laatste (en belangrijkste) constatering: 80% van de door een windturbine opgewekte energie wordt opgebracht door de buitenste 20% van de bladen. Dit heeft geleid tot een andere constructie-concept van een windturbine.

Het unieke in het concept ligt in het feit dat de turbine is ontworpen zonder centrale as, zonder nacelle (de behuizing op de top van de mast waar de omzetting van de windkracht plaatsvindt) en zonder versnellingsbak. Dit heeft een aantal voordelen:
- De kosten per geproduceerde hoeveelheid energie liggen fors lager. Het gaat hier, afhankelijk de diameter van de turbine, om tientallen procenten.
- De opbouw van de turbine gaat in vergelijking met de conventionele turbines eenvoudig en snel. Dus goedkoop.
- Het ontwerp zorgt daarnaast voor veel minder geluidshinder en veel minder slagschaduw dan bij de conventionele turbines;
- De betrouwbaarheid van de turbine is vele malen groter. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande technieken uit andere industrieën die op een unieke wijze met elkaar zijn gecombineerd.
- Onderhoud van de MWF turbines wordt momenteel ingeschat op < 1% van de kostprijs, hetgeen binnen de markt als zeer laag kan worden beschouwd.

Dit alles wordt nu door MWF toegepast in een prototype met een diameter van 12 meter.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen