Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Optimalisatie upcycleproces en toepassingen Neutral

Looptijd: van 2020-05-01 tot 2022-05-01


Om de grootschalige verwerking van afvalslib te testen en te demonstreren, ontwikkelen VSGM, Attero en Conovation een demonstratie slibverwerkingslijn tot een volgend niveau.

Hiermee kunnen zij aantonen dat hun eindproduct Neutral op CO2-neutrale manier wordt gemaakt. Daarnaast kunnen afnemers zien dat de kwaliteit ook bij grote hoeveelheden constant is. Het eindproduct Neutral dat hier uit ontstaat, kan dan vervolgens ingezet worden bij allerlei toepassingen. Bijvoorbeeld als cementvervanger in beton.

Nieuwe MID MIX technologie
Dagelijks zuiveren rioolwaterzuiveringsinstallaties grote hoeveelheden water, waarbij slib ontstaat. De gebruikelijke methode van verwerking van slib is verbranding waarbij CO2 vrijkomt. Met behulp van een nieuwe de MID MIX technologie wordt nu slib ontwaterd en worden vaste stoffen ingekapseld. De resterende stof is een droog product (Neutral).

Hergebruik met minder CO2 en stikstof emissies
De huidige verwerking van slib kent problemen met capaciteit en duurzaamheid. VSGM heeft daar een bijzondere en circulaire oplossing voor die ook nog leidt tot een CO2- en stikstofreductie. Met de financiering vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland heeft VSGM de techniek geïntroduceerd op de Nederlandse markt. In een eerder stadium ondersteunde Gelderland VSGM via het programma De Groeiversneller van Oost NL. Gelderland stimuleert innovaties die bijdragen aan een gezonde en schone regionale economie. En met deze EFRO-subsidie is nu een volgende stap van een demonstratielijn mogelijk.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen