De uitdagingen op de arbeidsmarkt in Rotterdam-Zuid zijn groot en de recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt naar aanleiding van COVID-19 maken deze alleen nog maar groter. Voorafgaand aan de COVID-19 crisis kende Rotterdam-Zuid al ruim 14.000 bijstandsgerechtigden en circa 4400 mensen met een WW-uitkering (Gemeente Rotterdam, 2020). Dit aantal is door COVID-19 gestegen (UWV, 2020) omdat veel banen door de coronacrisis zijn verdwenen. Het werk dat er nog wel is, komt vaak niet bij de beroepsbevolking van Rotterdam-Zuid terecht. Daarom richt onze aanvraag zich ook op het vergroten van de doorstroom van praktisch geschoolde werknemers op Zuid, waarmee de arbeidsmobiliteit écht op gang komt.
Dit is dus hét moment om lopende en nieuwe initiatieven op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen en er samen voor te zorgen dat praktisch geschoolden op Zuid door talentontwikkeling en toenemende ontwikkelkansen een goede toekomst hebben. De daarmee versterkte en vergrootte human capital is essentieel voor het realiseren van belangrijke maatschappelijke transities, waaronder groen en digitalisering.
Stap voor stap werken we naar een integrale aanpak om de arbeidsmarkt anders in te richten. We denken groot(s) en beginnen klein.
Met de Motor in beweging achterhalen we:
•Hoe we belemmeringen bij implementatie ontwikkelingsgericht (bege)leidinggeven kunnen wegnemen;
•Hoe we met social learning een entree kunnen bieden naar onderwijs en of werk;
•Hoe we vaardigheden kunnen erkennen en daarmee waarderen, hierbij is bijzondere aandacht voor 21st century skills en digitale vaardigheden;
•Wat er nodig is om een deel van de Motor uiteindelijk zelfstandig in de praktijk te laten draaien wanneer alle betrokken partners hun bijdrage in hun organisatie en of bedrijfsvoering hebben ingeregeld.