Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Duurzaam Mobiliteitsconcept Westland

Looptijd: van 2013-12-01 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
De Snelbinder

Fietsbrug ‘De Snelbinder’ in Naaldwijk kreeg in juni 2015 innovatief en duurzaam antivries asfalt. De brug maakt deel uit van een groot verkeersproject van de provincie Zuid-Holland om het Westland beter bereikbaar te maken. 

De subsidie van Kansen voor West is gebruikt voor de voorbereiding en aanleg van de antivriesdeklaag. Deze antivries fietsbrug is veiliger voor de fietser vanwege de aanzienlijke vermindering van de kans op een glad wegdek. Dat komt omdat het wegdek tot een temperatuur van -5 graden Celcius niet opvriest.

Berekeningen over deze uitvinding van een Nederlandse aannemer wijzen uit, dat met dit asfalt de totale realisatie- en onderhoudskosten over een periode van twintig jaar verlaagd worden met 11%. Daarmee bespaart de provincie in die periode 5,7 ton CO2. Dit komt neer op een verlaagde CO2-uitstoot van 18% ten opzichte van traditioneel asfalt.

De proef op de som werd genomen in januari 2016, toen sensoren in het wegdek bij een temperatuur onder nul bevestigden dat het antivriesasfalt werkte en dat er dus geen sprake was van ijsvorming. Dit werd bevestigd door een visuele inspectie ter plaatse. De provincie Zuid-Holland beschouwt dit project als een proeftuin. Op basis van meer winterse ervaringen met deze oplossing zal worden beslist of het antivries asfalt ook op andere locaties in de provincie zal worden toegepast.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen