Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

NEMO: the Next Move in Movement Disorders

Looptijd: van 2018-01-01 tot 2022-02-20

Op dit moment worden patiënten met hyperkinetische bewegingsstoornissen geclassificeerd op basis van expert opinie. Hierbij wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van elektromyografie (EMG). De classificatie is dus voornamelijk gebaseerd op klinische beoordeling. Het beoordelen van het type hyperkinetische bewegingsstoornis is complex omdat er kleine nuances tussen ziektebeelden zitten en patienten meerdere stoornissen kunnen hebben. Daarbij komt dat de mens haar observatie vanuit een holitische wijze doet en dus altijd naar de samenhang kijkt van hetgeen wordt geobserveerd. Voor een goede classificatie en diagnose van hyperkinetische bewegingsstoornissen is juist een objectieve waarneming van (delen van) het lichaam essentieel. Het gaat hierbij om de frequentie van bewegingen van bijvoorbeeld de bovenarm, de hoeken waaronder dit gebeurt en (on)willekeur. Het gevolg van dit alles is dat de juiste classificatie en diagnose van bewegingsstoornissen momenteel een Kappa-waarde, een maat die gebruik wordt om de overeenstemming tussen de specialisten weer te geven, kent van gemiddeld 0,5 tot 0,6. Dit betekent dat de kans relatief groot is dat een verkeerde diagnose wordt gedaan, een verkeerde behandeling wordt gestart en daarmee de doelmatigheid van de Nederlandse zorg niet optimaal is.

ZiuZ en UMCG willen in dit project onderzoek doen naar hoe kunstmatige intelligentie bij kan dragen aan het verbeteren van de classificatie en diagnose met als doel om deze te verhogen tot tenminste 0,8 en daarmee het aantal ‘foutieve’ behandeling verlaagd. Het doel van dit project is daarom de ontwikkeling van een eerste ‘proof of principle’ van een Computer aided diagnose tool (CAD-tool) dat de diagnostisering, behandeling en evaluatie van natuurlijk verloop van hyperkinetische bewegingsstoornissen moet verbeteren en waarbij gebruik wordt gemaakt van meerdere databronnen (video/sensoren/medische informatie). De projectresultaten zouden vervolgens ook toegepast kunnen worden op bv. Parkinson-onderzoek, hetgeen raakvlakken heeft met tremoren.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen