De doelstelling van dit project is om een duurzame, maatschappelijk verantwoorde methode te ontwikkelen om oesterbroed (+/- 2 mm) op te kweken tot oesterzaad (+/- 15-20 mm) dat specifiek geschikt is voor Nederlandse kweekmethoden in de grow out fase.
Om de doelstelling voor dit project te kunnen verwezenlijken worden drie verschillende principes voor nursery systemen onderzocht. De resultaten kunnen worden vergeleken en een goed functionerend systeem specifiek voor de Nederlandse schelpdiersector kan worden ontwikkeld. Daarbij zijn voldoende doorstroming, een goede waterkwaliteit en grote hoeveelheden voeding in de vorm van microalgen nodig.
Het project is opgedeeld in verschillende fasen:
Ontwikkelfase
Deze fase bestond onder andere uit een literatuuronderzoek, voedingsproeven en bedrijfsbezoeken.
Startfase
In de startfase zijn, naast de voedingsproeven, de nursery systemen gebouwd en is het algenkweeksysteem uitgebreid.
Projectfase
De nursery systemen zijn in de projectfase getest en doorontwikkeld en er is oesterbroed uitgezet in mandjes en op de bodem (grow out).
Eindfase
Tenslotte zijn in de laatste fase de oesters verder opgekweekt in mandjes en op de bodem. De resultaten zijn vergeleken van de grow out op de bodem en in mandjes en de meest veelbelovende nursery sytemen zijn doorontwikkeld.