Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Petten fieldlab - Advancing Nuclear Medicine

Looptijd: van 2018-07-01 tot 2022-12-31
Petten, nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde levert een essentiële bijdrage aan de diagnostiek en therapie van ernstige ziekten, vooral van kanker.

De afgelopen jaren zijn er vele succesvolle ontwikkelingen geweest die maken dat nucleaire geneeskunde een specifieke aantoonbare bijdrage kan leveren aan 'personalised medicine'. De verwachting is dat de behoefte aan deze nieuwe nucleaire therapieën sterk zal toenemen als gevolg van de vergrijzing, toegenomen welvaart en de daaraan gekoppelde toename van ouderdomsziekten.

De beschikbaarheid van radioactieve uitgangsproducten en nieuwe nucleaire geneesmiddelen voor klinisch onderzoek en de nucleaire infrastructuur om deze te kunnen maken is echter beperkt. Mede hierdoor is klinisch onderzoek kostbaar en marktintroductie van nieuwe nucleaire geneesmiddelen een relatief langdurig proces. Onderzoekers van universitair medische centra (UMC’s) en bedrijven hebben dringend behoefte aan een efficiënte nucleaire infrastructuur (one-stop-shop) om de doorlooptijd van de ontwikkeling van nieuwe nucleaire medicijnen te bekorten.

In deze context ziet een consortium van NRG, Stichting Voorbereiding Pallas, vier UMC's en twee bedrijven het als een kans én als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om ontwikkeling van de nieuwe generatie nucleaire medicijnen te versnellen. ‘Petten’ is uniek door de aanwezigheid van alle relevante schakels voor de productie van isotopen en radioactieve uitgangsproducten. De site heeft bovendien een nucleaire bestemming en biedt voldoende ruimte voor uitbreiding.

Het consortium wil in dit project de volgende doelstelling realiseren: het opzetten van een fieldlab om ontwikkeling en marktintroductie van innovatieve nucleaire geneesmiddelen voor gepersonaliseerde behandeling van kankerpatiënten te versnellen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen