Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Proeftuin Industrieel 3D Printen

Looptijd: van 2020-07-01 tot 2023-06-30

Noord-Nederland ondervindt op het moment van schrijven een aanzienlijke achterstand in de ontwikkeling en opbouw van kennis omtrent de disruptieve productietechniek Additive Manufacturing (3D printen). Waar in de Brainport regio Eindhoven vele initiatieven en samenwerkingsclusters met focus op Additive Manufacturing worden opgezet en succesvol floreren, blijft het noorden van Nederland achter in deze kennisontwikkeling. Veel MKB-bedrijven hebben vragen over de toepasbaarheid binnen haar eigen specifieke sector, maar heeft geen idee hebben waar regionaal kennis en begeleiding te halen valt.

Additive Manufacturing heeft de potentie nieuwe inzichten te bieden en nieuwe deuren te openen voor alle maakbedrijven in het noorden. Er liggen waardevolle kansen voor de regionale maakbedrijven, zowel voor hightech OEM’s als de traditionele verspaningsbedrijven. Deze technieken bieden onder andere de mogelijkheid om voorheen niet produceerbare producten te vervaardigen, nieuwe businesscases te ontdekken, nieuwe markten aan te boren en energie neutraler te produceren en te transporteren. Studie wijst uit dat MKB-bedrijven het voordeel van de technieken wenst te zien en te ervaren alvorens daadwerkelijke adoptie plaats zal vinden.

Het doel en de visie van de proeftuin is het worden van dé experimenteeromgeving voor 3D printen in Noord-Nederland. Aan de hand van dit proeftuinproject wordt gezorgd voor een hoge mate van toegankelijkheid tot kennis en apparatuur waardoor het bedrijfsleven in Noord-Nederland kennis kan maken met deze technieken en zodoende proefondervindelijk kan ervaren wat dit voor eigen onderneming betekend. De doelstelling van het proeftuinproject is dan ook: Het creëren van acceptatie en bewustwording van de mogelijkheden van Additive Manufacturing (AM) om zodoende innovatie en economische groei te stimuleren van het noordelijke MKB.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen