Emerging Disease Campus brengt wetenschappelijke kennis in praktijk
Het Central Veterinary Institute (CVI) van Wageningen UR, vestiging Lelystad, is een internationaal gerenommeerd en erkend onderzoeksinstituut op het gebied van besmettelijke dierziekten. Een belangrijke doelstelling van het CVI is om publiek gefinancierd fundamenteel en toegepast onderzoek door te trekken naar daadwerkelijke product- en dienstontwikkeling. Dit is belangrijk, omdat op het vlak van gezondheid voor mens en dier de wereld voor een aantal nieuwe en grote uitdagingen staat, zoals de groeiende problematiek van antibioticaresistentie en het opkomen van exotische infectieziekten bij mens en dier.
Het project Emerging Disease Campus (EDC) werd opgezet als dé plek waar ideeën ter bestrijding van (infectie)ziekten verder worden geholpen en waar de opgedane kennis en onderzoeksresultaten op de markt worden gebracht met behulp van nieuwe fondsen en business expertise. Dit zorgt voor extra regionale bedrijvigheid. Het CVI ontving subsidie vanuit Kansen voor West om binnen de EDC een samenhangend pakket aan activiteiten uit te voeren: het ontwikkelen van een valorisatiesysteem, het uitvoeren van twee onderzoeksprojecten waarop het valorisatiemodel kon worden toegepast en het opzetten van een Biobank. Dit is een gecentraliseerde opslag van preparaten op een dusdanig grote schaal, dat een goede infrastructuur is ontstaan voor biomedisch onderzoek door onder andere spin off bedrijven.
'Van valorisatie van kennis is sprake als de kennis niet alleen bruikbaar is voor eigen vakgenoten, maar ook voor andere belanghebbenden, of dat nu bedrijven, overheden of maatschappelijke organisaties zijn.'
Samenwerking tussen : Centraal Veterinair Instituut, Stichting Dutch Collaborative Biobank (DCB) en de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv (OMFL).