Het project bestaat uit 2 opdrachten:
1. Bodemonderzoek: In deze opdracht staat de vraag centraal 'Wat is het effect van garnalen pulsvisserij op het bodemecosysteem?'. Om inzicht te krijgen in de (langetermijn) effecten van de garnalenvisserij op het bodemecosysteem wordt een veldexperiment uitgevoerd.
2. Selectiviteit: Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beoogt de selectiviteit te verhogen en de verstoring van de zeebodem te verminderen in de garnalenvisserij. Het is daarom belangrijk om de vangst en verandering in vangst te onderzoeken binnen de garnalenpulsvisserij. Meer inzicht is nodig in de technische selectiviteit, de visserijdistributie en de visserij-intensiteit van de traditionele garnalentuig en het garnalenpulstuig. Meer inzicht verkrijgen in de selectiviteit en doeltreffendheid van de garnalen boomkor en het pulstuig staan hierin centraal.
Bij de ontwikkeling van bovenstaande opdrachten zullen de resultaten van een poweranalyse in de tweede helft van 2016 deel uitmaken. De analyse wordt uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek en Zee (NIOZ). Uit deze analyse zal o.a. duidelijk worden hoeveel vissers (steekproefgrootte) aan het onderzoeksprogramma moeten deelnemen om voldoende gegevens te hebben. Met deze gegevens kunnen conclusies worden getrokken over de mate van vangst en bijvangst.