Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

SPRINT

Looptijd: van 2021-04-01 tot 2023-12-31


Verschillende innovatieve ondernemingen hebben de laatste jaren op lab schaal technologie ontwikkeld voor duurzame ingrediënten voor voedingsmiddelen of plantaardige alternatieven voor vlees of zuivel.

Het doel van dit project is om deze bedrijven bij NIZO de mogelijkheid te geven nieuwe ideeën en producten op een toegankelijke manier te testen, te demonstreren of te produceren. Betaalbare food grade faciliteiten met volledige proceslijnen zijn belangrijk om nieuwe producten snel naar de markt te krijgen. In de regio zijn deze echter niet of onvoldoende beschikbaar. NIZO food research beschikt weliswaar over een goed toegeruste proeffabriek (pilot plant), maar deze is vooral geschikt voor het verwerken van melk en andere vloeistoffen. Voor de verwerking van plantaardige en microbiële grondstoffen is een upgrade van bestaande apparatuur en investering in nieuwe apparatuur nodig. De transitie van dierlijke naar plantaardige grondstoffen of andere hernieuwbare grondstoffen (bijv. algen, gisten, schimmels en bacteriën) en het gebruik van die grondstoffen voor menselijke consumptie zijn belangrijk voor de verduurzaming van de voedselproductie en het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

[[!getImageList? &docid=`[[+fundId]]` &tvname=`fundsDidYouKnow` &tpl=`fundsDidYouKnowQuestionTpl` &wrapperTpl=`fundsDidYouKnowQuestionWrapper` ]]
Europa om de hoek

Europa om de hoek

[[!pdoField? &id=`1` &field=`content` ]] raak geïnspireerd bekijk de fondsen