Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

The Energy Wall

Looptijd: van 2016-01-05 tot 2019-03-31

Het verduurzamen van wijken staat hoog op de agenda van veel gemeenten, woningcorporaties en energie-coöperaties (burgerinitiatieven). Technieken om woningen energieneutraal te maken zijn er al langer. De grote uitdaging zit hem erin slimme manieren te ontwikkelen, waarmee grote groepen huurders en particulieren geholpen worden hun woning tegen lage kosten te verduurzamen. Een van de praktische problemen bij het komen tot een oplossing is de exacte situering van een centrale energievoorziening voor de wijk. Een zonnepark neemt veel plaats in, terwijl er vooral in stedelijke gebieden (waar de energievraag hoger is dan in dorpen) een gebrek aan ruimte is. Ook windmolens zijn niet op iedere locatie mogelijk.Er zijn legio voordelen aan het koppelen van de businessmodellen van geluidswering en opwekken van duurzame energie, zoals:- Toename van de economische en ecologische balans -Beschikbaarheid en bereikbaarheid van de locaties -Publieke opinie over geluidswering -Financieel rendement Door de koppeling van de twee modellen krijgen burgers stillere wegen en duurzame stroom. Het is de bedoeling om een totaalconcept te realiseren met aandacht voor optimalisatie van de akoestiek van de geluidswal, de ontwikkeling van een sensorbased data acquisitie systeem (wat sturing op afstand mogelijk maakt), de koppeling aan een duurzame op LED verlichting gebaseerde openbare ruimte en de integratie van uitzendingen in de geluidswal. Dit alles wordt beheerd door een te ontwikkelen wijkgericht regel- en controlesysteem en gecombineerd met energieopslagsystemen.De huidige geluidsschermen worden vaak “slechts” gebruikt voor het weren van geluid naar de achterliggende gebieden. De geluidsschermen hebben grote oppervlaktes welke alleen gebruikt worden voor geluidswering. In de ontwikkeling van een meer duurzame samenleving wil Innozaam deze grote oppervlakten aanwenden voor duurzame zonne-energie opwekking. Een geluidsscherm voorzien van zonne-energie systemen zal tevens een positief “gevoel” geven aan de samenleving. Per slot van rekening worden de benodigde gezichtsveld reducerende schermen dan tevens aangewend voor een duurzame samenleving. Het “look and feel” gehalte van de geluidsschermen zal hierdoor positief worden beïnvloed.De i-Wall is een innovatie en intelligente geluidswal die meerdere technieken bij elkaar brengt. Niet alleen een betonnen scherm, een stuk grond en zonnepanelen er op maar uitgedacht met innovatieve oplossingen die zelfs rendement bieden op het scherm. 1 Kilometer geluidsscherm levert al gauw voor 200 huishoudens stroom op.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen