Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

TrUE Power

Looptijd: van 2020-03-26 tot 2022-12-31

De wereld staat voor een enorme opgave met betrekking tot het milieu en de uitstoot van CO2. Landen moeten alle zeilen bijzetten om een transitie te maken naar duurzame energie. Het Nederlandse Klimaatakkoord en de Europese Green Deal onderschrijven de noodzaak om duurzame energiebronnen te ontwikkelen. Het inzetten en opschalen van wind- en zonne-energie is van cruciaal belang hierbij. Daarbij is het door de overbelasting van elektriciteitsnetten, noodzakelijk om te kijken naar locaties waar opwekking en gebruik dicht bij elkaar liggen: stedelijke gebieden.

TrUE Power: Trudo Urban Electric Powerplant
In de ontwikkeling van stedelijke gebieden spelen woningcorporaties een belangrijke rol. Woonstichting Sint Trudo ontwikkelt op voormalig PHILIPS-terrein Strijp-S in Eindhoven twee woontorens: “Haasje Over” en “Trudo Toren”. Binnen dit project slaan Trudo en technisch ontwikkelaars IBISPower en OpenRemote de handen ineen en demonstreren een de-centraal duurzaam energiesysteem: de Trudo Urban Electric Powerplant.

De PowerNEST is een vinding van Eindhovens tech-starter IBISPower. De PowerNEST combineert wind- en zonne-energie in één. Deze combinatie gaat gepaard met aanzienlijke synergetische voordelen die resulteren in een grotere energiewinst dan de som der delen:
- Actief gekoelde zonnepanelen verhogen efficiëntie;
- Via Venturi’s versnelde wind verhoogt de energieopbrengst;
- De wind en zon combinatie verkleint de afhankelijkheid van weer;
- Hoge energieopbrengst doordat obstructies (wind en schaduw) vervallen;
- Dakinstallaties (airco’s e.d.) worden efficiënter a.g.v. schaduw;
- Het bruikbaar zonne-oppervlak neemt met een factor 2,5 toe.
In samenwerking met Eindhovens tech-bedrijf OpenRemote wordt de opbrengst van de PowerNEST versterkt. Door PowerNEST te combineren met een product dat de opgewekte duurzame energie efficiënt koppelt aan de lokale energievraag, worden het elektriciteitsnet ontlast en piekmomenten afgevlakt. Ook wordt er een duurzaam sociaal bewustzijn en sociale cohesie gecreëerd.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen