Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Universeel inzetbare cobots, de collega’s van morgen

Looptijd: van 2019-01-01 tot 2021-09-30

Met name binnen het MKB neemt de vraag naar collaboratieve robots snel toe, aangezien deze een eerste stap bieden in de richting van volledige automatisering. Echter zijn met de huidige stand van de techniek investeringen in robots nog te hoog voor het MKB. Vergeleken met grootbedrijven zijn de productie aantallen namelijk laag en zijn productielijnen binnen het MKB minder universeel (meer variatie in product en omgeving). Momenteel is een brede inzetbaarheid echter zeer lastig te realiseren omdat cobots voor elke specifieke toepassing ook telkens specifieke (niet herbruikbare) instructies dienen te ontvangen. Ook is het inregelen en programmeren van cobots voor nieuwe toepassingen een langdurig en kostbaar proces, aangezien voor het programmeren van de gangbare PLC aansturing bijzonder specialistische kennis benodigd is. Deze knelpunten van hoge aanschafprijs, grote variatie in product en omgeving, moeilijk in te regelen systemen en niet kunnen werken samen met de werknemers in de proceslijnen, maakt dat de huidige robots en cobots beperkt geschikt zijn voor gebruik in het MKB.

Hierin zal binnen dit project de volgende stap worden gezet, met de ontwikkeling van een universeel inzetbare cobot, welke om kan gaan met brede variatie in product, taak en omgeving gericht op de verscheidenheid aan processen in de logistieke sector. Binnen dit project zullen Smart Robotics B.V., de Technische Universiteit Eindhoven en DSV Solutions Nederland B.V. samenwerken in de ontwikkeling van een universele aansturing in combinatie met slimme, flexibele grippers en een gebruiksvriendelijke user interface. Deze ontwikkelingen zullen het mogelijk maken de cobot flexibel samen te laten werken met de menselijke collega’s.

De ontwikkeling van dit geïntegreerd software/hardware systeem, welke slim en zelfstandig kan werken naast menselijke collega’s en een deel van de werkzaamheden welke momenteel door mensen worden uitgevoerd vervangt, valt binnen de thema’s Embedded Systems van het topcluster Hightech Systemen en Materialen en Nieuwe (voertuig-) technologieën van de topsector Logistiek. Ook draagt deze ontwikkeling bij aan twee belangrijke uitdagingen uit de RIS 3, te weten; Gezondheid, demografie en welzijn en Inclusieve, innovatieve en veilige samenlevingen.

Dit project zal resulteren in een praktijkgetest prototype van het cobotsysteem, geschikt voor een grote variatie aan producten, processen en omgevingen. Binnen dit project wordt kennis verkregen uit industrieel onderzoek vertaald naar een praktijkwaardig systeem, waardoor deze ontwikkelingen op korte termijn kunnen worden vermarkt. Naar aanleiding van de project resultaten verwacht Smart Robotics de positie van Europees marktleider voor cobots in de logistiek te verwerven, en aanzienlijke groei door te maken. De ontwikkelingen binnen dit project zullen voor de TU Eindhoven resulteren in het vergroten van het aantal publiek-private samenwerkingen, commerciële spin-offs en de opleiding van toekomstige professionals met unieke kennis op het gebied van zelfsturende robotics faciliteren. DSV verwacht met de inzet van de te ontwikkelen cobot haar logistieke centra te kunnen uitbreiden ondanks de grote tekorten op de arbeidsmarkt.

Dankzij de ontwikkelingen binnen dit project naar flexibiliteit en universele inzetbaarheid zijn de afzetmogelijkheden van de cobotsystemen enorm. Momenteel is er al grote interesse vanuit de internationale markt. Om dit system te kunnen produceren voor minimale kostprijs wordt grootschalige afzet beoogd. Na afloop van het project zal de productie dan ook extern plaatsvinden. Verwacht wordt dat de kosten van de ontwikkeling van het cobotsysteem bij deze grootschalige afzet binnen 2-3 jaar zullen worden terugverdiend

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen