Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Utrecht Sustainability Institute

Looptijd: van 2010-07-01 00:00:00 tot 2015-06-30 00:00:00
USI logo

Voor de regio Utrecht is duurzame kennisontwikkeling een cruciale factor voor de concurrentiekracht. De life sciences vormen een belangrijk expertisegebied binnen de regio, bestaande uit medische technologie, biosciences en milieutechnologie. Het expertisegebied duurzaamheid, met kennisgebieden als milieu- en innovatiewetenschappen, duurzame stadsontwikkeling en mobiliteit en klimaatwetenschappen, vormt een tweede belangrijke pijler.

Om haar positie op het gebied van duurzaamheid te versterken, ook gegeven de maatschappelijke relevantie en aandacht voor dit onderzoeksgebied, heeft de Universiteit Utrecht (UU) met financiële ondersteuning in de vorm van een EFRO subsidie in het verleden het Utrecht Centrum voor Aarde & Duurzaamheid (UCAD) opgericht. De activiteiten van dit centrum bevonden zich op het snijvlak van duurzaamheid en life sciences. Het Utrecht Sustainability Institute (USI) is in april 2011 ontstaan uit een fusie van UCAD en het UCE (Utrecht Centrum voor Energieonderzoek) en wil, samen met bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke partijen de transitie mogelijk maken naar duurzame urbane regio’s. Door structureel samen te werken, de kruisbestuiving tussen onderzoekers en marktpartijen te versterken en excellente expertise uit verschillende vakgebieden te integreren wil het USI duurzame oplossingen bieden voor de toenemende druk op stedelijke regio’s in binnen- en buitenland.

Daarnaast biedt het USI een platform voor kennisontwikkeling en reflectie op de verschillende deelgebieden van duurzaamheid. Dat gebeurt vanuit een breed inzicht in de fundamenten van duurzame ontwikkeling en de samenhang tussen de verschillende natuurwetenschappelijke, financieel-economische en sociaal-culturele aspecten die een rol spelen bij de totstandkoming van duurzame ontwikkeling. Het stimuleren van bedrijvigheid op het gebied van duurzaamheid, het sterker profileren van de regionale expertise in duurzaamheid in binnen- en buitenland en het participeren in onderwijs zijn de drie aanvullende activiteiten van het USI.

Het Utrecht Sustainability Institute is een initiatief van de Universiteit Utrecht samen met TNO en Deltares. De volgende kennispartners hebben zich hierbij aangesloten: Hogeschool Utrecht, KNMI en Ecofys. Tezamen zijn dit zo’n 1200 onderzoekers. Het Planbureau voor de Leefomgeving en het RIVM zijn eveneens betrokken bij het initiatief. Tevens heeft een kerngroep van bedrijven zich gecommitteerd aan het USI en is een tweede kring ‘Vrienden van USI’ opgezet.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen