Uien is voor veel akkerbouwers een onmisbaar financieel gewas in het bouwplan en een hoge opbrengst is dan essentieel. Bijna alle ziekten en plagen zijn goed te beheersen, behalve trips. Bij aanhoudende droogte kan deze massaal in uienpercelen voorkomen en 30 tot 40% opbrengstreductie veroorzaken. Vooral bij zaaiuien in gebieden waar niet beregend kan worden is dit het geval. Er is een trend zichtbaar van meer droge zomers en een toename van tripsaantastingen in uienpercelen en het ziet ernaar uit dat deze trend zich doorzet. Het areaal zaaiuien in Nederland was in 2020 27.275 ha, waarvan 34% in Flevoland. Het overige gedeelte ligt in provincies waar zoutwater een issue is of bij aanhoudende droogte een beregenverbod kan worden ingesteld.
Tripsen houden niet van een nat uiengewas waardoor beregening in sommige delen van het land een uitkomst biedt om trips te bestrijden. Het aantal gewasbeschermingsmiddelen dat beschikbaar is om trips te bestrijden is beperkt en het is de verwachting dat dit aanbod zal afnemen. Met name op plekken waar niet beregend kan worden, kan dit een knelpunt worden om zaaiuien te verbouwen en dreigt hiermee een pijler van het bedrijfsinkomen weg te vallen.
Met het oog op het nieuwe GLB komt vergroening, o.a. met bloemenranden, centraler te staan. Akkerbouwers worden bij extra inspanning extra beloond. Wanneer een bloemenrand ook een functie voor het gewas heeft, groeit het draagvlak voor implementatie van deze in het bouwplan. Hiermee worden doelen voor zowel de akkerbouwer als (Europese) overheid ondersteund.
In een aantal GLB-pilots en akkerbouw-organisaties is daarom oriënterend onderzoek uitgevoerd naar de toegevoegde waarde van Phacelia voor het beheersen van trips in zaaiuien.