Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Precisie in de medische sector: Procesmeten middels de miniatuur Rotary Inspector

Looptijd: van 2017-07-01 tot 2021-08-31

De medische markt is volop in beweging. Een opvallende trend hier is dat behandelingen steeds meer gepersonaliseerd worden. De consument verwacht behandelingen die sterk op hun eigen behoefte en wensen zijn afgestemd (personalized medicine, personalized dentistry, etc). Naast de gepersonaliseerde behandelingen verwacht de consument een steeds kortere wacht- en behandeltermijn.

Een toonaangevende wereldspeler in de tandartsen markt speelt in op deze trend met de ontwikkeling van een innovatief tafelmodel tandprothese en kroon freesmachine. M.b.v. dit systeem wordt het mogelijk voor tandartsen om in hun eigen praktijk binnen korte tijd op maat gemaakte protheses en kronen voor hun klanten te frezen. Het bedrijf is momenteel echter nog niet in staat om voldoende nauwkeurigheid te realiseren om de protheses en kronen direct inzetbaar te maken, een nabewerking (polijst) stap is nog noodzakelijk, wat extra tijd en inzet van derden vereist. Om voldoende nauwkeurigheid te kunnen realiseren en garanderen die een extra polijststap niet meer nodig maakt, zal toepassing van een hoge kwaliteit meettechniek noodzakelijk zijn. IBS Precision Engineering BV (hierna IBS PE) wil deze meettechniek gaan ontwikkelen.

Recentelijk heeft IBS PE veel succes behaald met de uitrol van de eigen ontwikkelde Rotary Inspector. Met behulp van deze techniek is het mogelijk geworden om in korte tijd (autonoom en continu) automatisch de nauwkeurigheid van 5-assige machine te meten. Hetzelfde principe wil IBS PE nu ontwikkelen voor de tafelmodel tandprothese en kroon freesmachine. Door het kleine formaat van deze machines is het gebruik van de ontwikkelde Rotary Inspector echter niet mogelijk (simpelweg te groot). IBS PE zal daarom een innovatief nieuw meetsysteem ontwikkelen: de miniatuur Rotary Inspector, voor toepassing in de tafelmodel freesmachines. Dit zal het ontwikkelen van geheel nieuwe werkingsprincipes vereisen op basis van kinematische oplegging. Verkleinen van het systeem met dezelfde werkingsprincipes is niet mogelijk, omdat het huidige werkingsprincipe een minimaal volume vereist. Naast de miniaturisatie zal de functionaliteit worden uitgebreid met automatische correctiemogelijkheid van de machine en het meten/corrigeren van de lineaire assen van de machine (naast de rotatie assen).

Naast toepassing in de medische markt ziet IBS PE ook mogelijkheden in andere markten voor de miniatuur Rotary Inspector. IBS PE werkt al samen met een toonaangevende speler op het gebied van straalmotoren. Specifiek voor de toepassing van nieuwe composiet materialen met additive manufacturing technieken is voor een nieuw innovatief productieproces dit miniatuur meetsysteem noodzakelijk.

Om de miniatuur Rotary Inspector te ontwikkelen zal IBS PE de theoretische kennis die het al heeft, een patent op Small Machine Calibration, vertalen naar een commerci?le praktijktoepassing. Deze ontwikkeling zal vervolgens in een testomgeving in een praktijksituatie gevalideerd worden bij twee eindklanten, in de medische sector en in de luchtvaartsector. Dit zal het valorisatievermogen van IBS PE versterken en hiermee het valorisatievermogen binnen het Hightech materialen & systemen cluster dat zich met name in de provincie Brabant bevindt.
Dit project zal resulteren in de volgende resultaten:
1. Uitgewerkt detailontwerp van de miniatuur Rotary Inspector;
2. Prototype van zowel de mechanisch, elektronische als softwarecomponenten;
3. Ontwikkelde integratie op productiemachines;
4. Testresultaten/rapporten van de testen bij twee eindklanten.

Om deze resultaten te behalen is er een onderzoeks- en ontwikkelingstraject opgesteld dat bestaat uit vier werkpakketten, aangevuld met twee werkpakketten voor project- en IPR-management en exploitatie en disseminatie.
- WP1 Project- en IPR-management: managen van het project zodat de doelstelling binnen de gestelde planning/budget behaald worden. Daarnaast onderhoud van bestaande patenten en aanvraag van een nieuw patent;
- WP2 Exploitatie en disseminatie: Bekendheid verkrijgen voor het project, de ontwikkeling en de financiering vanuit de EU;
- WP3 Opstellen specificaties en standaardisatie (ISO): Duidelijkheid verkrijgen in de vereisten en specificaties van de ontwikkeling en de standaardisatie m.b.t. ISO;
- WP4 Ontwikkeling miniatuur Rotary Inspector: Ontwikkelen van de hardware van de miniatuur Rotary Inspector;
- WP5 Software integratie: Ontwikkelen van embedded software voor de miniatuur Rotary Inspector en integreren van de software in een tweetal besturingssystemen;
- WP6 Evaluatie: Evaluatie van de ontwikkelde miniatuur Rotary Inspector bij twee eindklanten.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen