De ligging van Lelystad is uniek. De stad neemt een centrale positie in tussen diverse regionale stedelijke netwerken. Er is sprake van een nauwe binding met Almere en Amsterdam, en daarmee met de Randstad als geheel. Daarnaast heeft Lelystad relaties met de stedelijk netwerken in het noorden en oosten van Nederland. Lelystad vervult een schakelfunctie tussen de verschillende landsdelen en functioneert als regionaal knooppunt.
Voor een structurele en positieve ontwikkeling van Lelystad en Flevoland is het belangrijk dat de stad zich richt op een vergroting van de werkgelegenheid, verbetering van het economisch profiel en een groter aandeel aan (internationale) innovatieve MKB bedrijven.
Met 'Innovatie Incentive Lelystad' worden gunstige randvoorwaarden geschapen om kleine en middelgrote innovatieve ondernemingen de ruimte te geven om te kunnen groeien en zich te vestigen in Lelystad. Daarnaast is het belangrijk de werkgelegenheid binnen westelijk Nederland te behouden, door bedrijven die niet meer op de huidige vestigingsplek kunnen uitbreiden een goed alternatief te bieden aan de randen van het gebied. Een subsidieregeling, de MKB regeling Lelystad 2008, die de economische en innovatieve ontwikkelingen in de gemeente Lelystad gaat stimuleren, is hiervoor in het leven geroepen.
Op basis van deze subsidieregeling wordt een investeringsimpuls verstrekt van 10% van de investeringskosten van grond, bedrijfsgebouwen en duurzame bedrijfsuitrusting die tot het kernproces van de onderneming behoren. De investeringsimpuls is gekoppeld aan de verhouding 1 arbeidsplaats per 10.000 euro subsidie en aan de realisatie van tenminste vijf permanent bezette arbeidsplaatsen. Op basis van het Structuurplan Lelystad is het streven richting 2015 te groeien naar 80.000 inwoners en 32.000 arbeidsplaatsen.
Samenwerking tussen : gemeente Lelystad en de provincie Flevoland.