De afgelopen decennia zijn in Nederland veel IBA-systemen (Individuele Behandeling Afvalwater) geplaats, waarvan de meerderheid onvoldoende functioneert. Hierdoor komt er vuil huishoudelijk afvalwater in het oppervlaktewater terecht. Daarnaast leidt het slecht functioneren van IBA’s tot hoge maatschappelijke kosten, omdat gemeenten en waterschappen voor de beheers- en onderhoudskosten opdraaien. Omdat er desondanks vraag is naar dergelijke oplossingen, wil AkaNova BV een intelligente IBA ontwikkelen, met sensor- en besturingstechniek, welke reageert op het aanbod van afvalwater en het zuiveringsproces energiezuinig aanpast naar de vereiste effluentkwaliteit.
Het project is van directe economische waarde - in de vorm van additionele (inter-)nationale omzet - voor AkaNova en de daaruit voortvloeiende werkgelegenheid bij deze aanvrager. Het huidig marktaandeel van AkaNova is 5%, hetgeen naar verwachting zal doorgroeien tot 25% in 2022. Naast de Nederlandse markt, bieden ook onder meer de Belgische en Franse markten goede perspectieven, vanwege het relatief grote aantal (perifere) locaties welke niet op de reguliere riolering zijn aangesloten. Naast export doen zich ook additionele marktkansen voor, door het systeem door te ontwikkelen tot een iets grootschaliger oplossing, waarbij maximaal 50 personen op een intelligente “buurt-IBA” kunnen worden aangesloten.
Het innovatieve in dit project is dat er een nieuw besturingssysteem wordt ontwikkeld, waarmee intelligent geanticipeerd kan worden op toekomstige influenten (vracht en hoeveelheid). Dit op basis van detectie van de verontreinigingsgraad van het afvalwater en de aangeboden hoeveelheid met behulp van sensoren. Aan de hand van deze informatie en verkregen data uit voorgaande situaties, wordt via te ontwikkelen algoritmen het zuiveringsproces aangepast om onder optimale condities te voldoen aan de vereiste effluentkwaliteit.
De intelligente IBA is in staat de beluchtingsintensiteit aan te passen aan de variërende belastingen en aan de daadwerkelijke situatie van de biologie in de reactor. De verwachting hiermee is dat het energieverbruik hiermee ook fors gereduceerd kan worden. Daarnaast verwachten we daarmee een stabielere en hogere effluentkwaliteit te realiseren.
Qua technieken is er sprake van een cross-over; de toepassing van intelligente besturingstechniek in combinatie met sensortechniek binnen (kleinschalige) decentrale afvalwaterzuivering is nieuw.
Het project draagt overduidelijk bij aan vermindering van de vervuiling van oppervlaktewater doordat huishoudelijk afvalwater op maat, kwalitatief beter en energiezuiniger gezuiverd wordt alvorens het in het oppervlaktewater terecht komt. Een betere oppervlaktewaterkwaliteit vormt een belangrijke randvoorwaarde voor de kwaliteit van het landelijk (leef-)gebied, draagt het project bij aan welzijn en welbevinden van de inwoners van het landelijk gebied en de kwaliteit van flora en fauna. Er wordt duurzaam geïnvesteerd in werkgelegenheid; al tijdens het project zal AkaNova BV 2-3 nieuwe medewerkers gaan aannemen, welke een actieve rol zullen moeten gaan vervullen bij de uitvoering van het project.
Het project sluit aan bij de specifieke doelstelling C “Meer innovatie en valorisatie in het MKB binnen de in de RIS3 geïdentificeerde maatschappelijke uitdagingen”. De ontwikkeling van de intelligente IBA is voor AkaNova een substantiële innovatie ten opzichte van de huidige activiteiten, omdat de onderneming tot op heden niet over technieken (combinatie besturingstechniek en sensortechniek) beschikt om bij IBA’s intelligent te kunnen anticiperen op toekomstige influenten (vracht en hoeveelheid). Door dit in dit project tot een in de praktijk beproefd concept door te ontwikkelen, liggen er voor de onderneming concrete mogelijkheden om het concept op de markt te introduceren.
Het project draagt direct bij aan de in de RIS3 geïdentificeerde maatschappelijke uitdaging “4. Schone, veilige watervoorziening”, doordat de ontwikkeling van monitoringstechnieken en geavanceerde (customized) zuiveringsmethoden zorgdraagt voor een betere afwaterzuivering en dientengevolge een sterk verbeterde oppervlaktewaterkwaliteit. Met dit laatste aspect wordt er ook bijgedragen aan de in de RIS3 geïdentificeerde maatschappelijke uitdaging “2. Voedselzekerheid, duurzame landbouw en bio-economie”, doordat de milieubelasting als gevolg van de toepassing van intelligente IBA’s wordt gereduceerd en de (daaruit voortvloeiende) verbeterde oppervlaktewaterkwaliteit een belangrijke randvoorwaarde is voor (hernieuwbare) biologische rijkdommen als planten, microben en dieren (verbetering biodiversiteit). De kwaliteit van het landelijk gebied wordt er mee verbeterd. Indirect wordt hiermee ook bijgedragen aan de maatschappelijke uitdaging “1. Gezondheid, demografie en welzijn”; een schonere leefomgeving draagt bij aan de menselijke gezondheid en levensverwachting.