Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Intelligente Slokdarm Katheter

Looptijd: van 2019-10-01 tot 2022-06-30

Veel patiënten in een ziekenhuis worden kunstmatig beademd; op een intensive care (IC) zo’n 30 – 60%. Alhoewel kunstmatige beademing een levensreddende behandeling is, is de huidige technologie niet in staat de patiënt effectief van de beademing af te krijgen en kan leiden tot longschade. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt als oorzaak dat de druk van de beademing onvoldoende is afgestemd op de patiënt in kwestie. De ene patiënt is de andere niet. Maar ook gedurende een behandeling, wijzigen parameters.

PulmoTech is een Groningse start-up. Het bedrijf heeft een methode voor ogen waarbij continue een nauwkeurige inschatting kan worden gemaakt van de optimale instellingen voor kunstmatige beademing. In deze methode is een centrale rol weggelegd voor een innovatieve slokdarmkatheter. Deze innovatieve slokdarm katheter combineert een voedingskatheter met druksensoren. Deze druksensoren meten direct en continue de druk in de slokdarm, een surrogaat voor pleurale druk, welke kan worden gebruikt om de ademhalingsbehoefte van de patiënt te monitoren.

Dit project betreft het onderzoek dat moet leiden tot een (definitief) ontwerp van de slokdarmkatheter alsmede het testen ervan in zowel een laboratoriumomgeving als een klinisch relevante omgeving, het ziekenhuis. Het valorisatie project zal worden uitgevoerd met hulp het bedrijf Wellinq Medical in Leek, het VUmc en de RUG/UMCG. Het bedrijf Wellinq Medical is een toonaangevend bedrijf uit het Noorden van het land. Het investeringsfonds Carduso Capital heeft ook middelen toegezegd om deze onderneming door de laatste ontwikkelfase te brengen op weg naar markt.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen