Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Microserver bij Astron

Looptijd: van 2017-01-01 tot 2019-01-01

Doe proefjes en experimenten die te maken hebben met het heelal. Ga op reis door de ruimte in het mobiele planetarium. Bekijk de Dwingeloo Radiotelescoop, leer programmeren en maak je eigen ontplofte ster! Neem je hele familie mee op 6 oktober naar Dwingeloo. Jullie zijn allemaal welkom in de wereld van de radioastronomie!

KOM LANGS TIJDENS HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

ASTRON houdt een open dag op zaterdag 6 oktober. Het thema is "Bouwen aan ’s werelds grootste telescopen!” Kom naar de open dag en leer alles over de grootste (radio)telescopen ter wereld! Hoe ontvangen we signalen uit het heelal? Hoe zien de nieuwste telescopen eruit? En wat heb je nodig om die te bouwen? Bij ASTRON ontdek je het!

Onze astronomen onderzoeken het heelal door radiogolven op te vangen met telescopen. Daardoor kunnen we de geschiedenis van het heelal steeds beter begrijpen. Allerlei hemellichamen zenden deze golven namelijk uit, zoals zwarte gaten, sterrenstelsels en stervende sterren. Hoe verder je in het heelal kijkt, hoe langer het licht erover heeft gedaan om bij ons te komen. En hoe nauwkeuriger we het signaal meten, hoe verder weg we kunnen kijken. Tegenwoordig kunnen we al signalen waarnemen die 12 miljard jaren geleden zijn uitgezonden door sterrenstelsels hier heel ver vandaan. Daardoor zien we de sterrenstelsels net nadat ze zijn ontstaan.

Heb je vragen die je graag aan onze sterrenkundigen wilt stellen? Verzamel ze, neem ze mee en stel ze tijdens de open dag.

Waar:  ASTRON in Dwingeloo

Wanneer: zaterdag 6 oktober van 12:30 – 16:30 uur.

Afbeelding Astron

 

Over het project

Dat het internet een grote rol speelt in onze maatschappij is geen publiek geheim. Maar alle data die we produceren, moet wel ergens opgeslagen worden. Dat gebeurt in datacenters, die in rap tempo uit de grond gestampt worden. Die datacenters produceren een hele hoop warme lucht, die ongebruikt de atmosfeer in wordt gepompt. Dit kan beter, vonden ze bij ASTRON. Daarom werken ze aan de ontwikkeling van een microdatacenter. Gezamenlijk is door ASTRON/IBM is een innovatieve microserver ontwikkeld met een grote rekenkracht en laag energieverbruik. 

Dit kan leiden tot hoogwaardige bedrijvigheid in Noord-Nederland met een omzetpotentie van €12 miljoen in het vijfde jaar en een direct werkgelegenheidseffect van 15 fte. De potentiële emissie is circa 1 miljoen ton CO2 op jaarbasis in Nederland, hetgeen correspondeert met 3,5% van de Nederlandse klimaatdoelstelling tot 2020.

 Meer weten over deze microserver? Lees hier het interview met Ron Halfwerk; 'Met water wordt data schoner'

Over Astron

 

 ASTRON is het Nederlands instituut voor radioastronomie. We onderzoeken de signalen die het heelal uitzendt in de vorm van radiogolven. Onze missie is om ontdekkingen in de radioastronomie mogelijk te maken. We doen daarom niet alleen astronomisch onderzoek. We ontwerpen, bouwen en beheren ook radiotelescopen die tot de beste van de wereld behoren, en verleggen de grenzen van de technologie om steeds betere en gevoeligere instrumenten te maken

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen