Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Tongkwekerij Zeeland

Looptijd: van 11-09-2018 tot 10-09-2021

Het kweken van vis is een deeloplossing voor de groeiende voedselproblematiek. Onder andere tong, met name Noordzee tong (Solea Solea), is een veel gevraagde vis, zowel door restaurants als supermarkten. De beschikbaarheid van Noordzee tong is volledig afhankelijk van de visserij. Echter wordt in de visserij een sterke afname gezien in de gevangen tongen over de jaren heen, waardoor steeds minder tong beschikbaar wordt en de vraag naar kweektong toeneemt.

Momenteel is volledig gekweekte Noordzee tong, in tegenstelling tot Tropische tongsoorten (Solea-senegalensis), nog niet beschikbaar in de markt, aangezien de rendabele kweek van deze tongsoort wordt beschouwd als onmogelijk. Deze tongsoort is namelijk gevoeliger voor stress en afwijkingen in het leefklimaat ten opzichte van het optimum. Ook heeft deze tongsoort een afwijkende voederbehoefte.

Uit resultaten van het onderzoeksproject Zeeuwse Tong is gebleken dat ondanks de tegenslagen in het verleden de rendabele en duurzame kweek van Noordzee tong toch mogelijk zou moeten zijn. Binnen dit project beoogt Seafarm daarom systemen te ontwikkelen om duurzame tongkweek op land mogelijk te maken.

Seafarm richt zich sinds 1992 op de kweek van tarbot en recent ook op de kweek van Noordzee tong, met als doel de volledige groei en ontwikkeling van de kweekvis op een duurzame manier in beheer houden. Hiervoor is het broedhuis Fry Marine opgericht. Meerdere onderzoek- en ontwikkelingsprojecten zijn uitgevoerd om deze kweekprocessen van Noordzee tong eigen te maken. Uit deze project is gebleken dat de duurzame, rendabele kweek van tong op land haalbaar is, mits meer werkzaamheden worden geautomatiseerd, een optimaal leefklimaat en voeder wordt ontwikkeld en de man/vrouw verhouding kan worden beïnvloed voor een meerderheid vrouwelijke tong.

Binnen dit project zal de op kleine schaal verkregen kennis met betrekking tot optimale systemen en optimaal leefklimaat worden getest op grote schaal. Ook zullen nieuwe systemen, waaronder nieuwe bassins, reiniging en oogst, en nieuw broodstock- en startervoeder worden ontwikkeld om efficiënte en rendabele kweek te verzekeren. Doel van dit project is het ontwikkelen van een kweekprotocol wat de duurzame kweek van tong op land mogelijk maakt, waarbij de tong binnen 1 jaar van larvale tong naar consumptieformaat wordt opgekweekt.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen