Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Kassenwarmte Hoogeland en De Naaldhorst

Looptijd: van 2009-01-22 00:00:00 tot 2015-08-31 00:00:00

Het gebied Hoogeland in Naaldwijk die ca. 50 ha beslaat, krijgt een woonbestemming. In het gebied zullen ongeveer 1200 woningen worden gerealiseerd. Daarnaast komen er 150 verpleegeenheden, scholen en 15000 m² kantoorruimte. De gemeente Westland en Vestia hebben gezamenlijk de mogelijkheid om binnen de ontwikkeling van het Hoogeland gebruik te maken van kassenrestwarmte van tuinders in de omgeving onderzocht. Dit project is een van de initiatieven die bijdragen aan de verduurzaming van de glastuinbouw.

In een tijd van stijgende energieprijzen, klimaatverandering en geopolitieke spanningen gerelateerd aan energiemarkten is iedereen gebaat bij energiebesparing en beperking van CO2 uitstoot.

Een (semi)gesloten kas heeft beperkte ventilatiemogelijkheden. In de zomer fungeert de kas als zonnecollector. Het teveel aan warmte wordt opgeslagen in de bodem en 's winters gebruikt. Hiermee is een energiebesparing te realiseren van 35%.

De nieuwe woonwijk ligt op een kilometer afstand van de semi-gesloten kas van telers vereniging Prominent in het Westland. De warmtevraag voor deze locatie kan worden gevuld met het warmteoverschot van de kas. Deze warmte wordt uitgewisseld voor de winterkoude uit het verpleeghuis en de woningen. De kou wordt dus gebruikt om de kas in de zomer te koelen. Bij succes kan dit project breed worden uitgenut.

Samenwerking tussen : Stichting Vesta Groep, Telersvereniging Prominent en woningcorporatie.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen