Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Visgeleiding en viswering bij gemalen

Looptijd: van tot

De doelstellingen van dit project zijn:

  1. Het ontwikkelen van kennis en toepasbare innovatie technieken voor visgeleiding en viswering bij gemalen. Dit doel is bereikt.
     
  2. Het ontwikkelen van oplossingen om locatie specifieke vismigratie bij gemalen te bevorderen of te voorkomen dat (schier)aal of andere vissoorten door het gemaal wordt gepompt (viswering). Dit doel is bereikt doordat er diverse oplossingen ontwikkeld zijn om het verpompen van vissen te voorkomen en vismigratie te bevorderen.
     
  3. Komen tot een kosteneffectiviteitsanalyse van bovengenoemde innovatieve technieken en de gangbare maatregelen in zowel een groot- als kleinschalige setting. Door het plaatsen en testen van verschillende systemen is een goed beeld gekregen van de aanschaf-, beheer- en onderhoudskosten van de afzonderlijke systemen.
     
  4. Het verbeteren van samenwerking tussen visserijorganisaties en waterbeheerders ten behoeve van verbetering van vismigratie mogelijkheden in het algemeen en van (schier)aal in het bijzonder. Per locatie is er een team gevormd om het systeem te testen. Dit heeft de samenwerking bevorderd.
     
  5. Het verbeteren van het imago van de (beroeps)visserijsector qua bijdrage aan natuur- en waterkwaliteitsdoelstellingen. De individuele beroepsvissers hebben hun kennis over monitoren van vis bij gemalen, schieraaltrek en trends in aalbestand kunnen etaleren in dit project.
     
  6. Het uitdragen van opgedane kennis in binnen- en buitenland voor verbetering van samenwerking tussen relevante organisaties. De opgedane kennis is via presentaties,  publicaties en een symposium van de STOWA uitgedragen naar diverse organisaties en belangstellenden.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen