Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Kenniscentrum Plantenstoffen

Looptijd: van 2009-08-05 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
Kenniscentrum Plantenstoffen

Aan planten valt veel meer te verdienen

Planten zitten letterlijk vol met interessante ingrediënten voor bijvoorbeeld de farmaceutische industrie, cosmetica en de geur- kleur- en smaakstoffenindustrie. Ondanks die schat aan nuttige stoffen wordt het plantaardig restmateriaal maar al te vaak als afval afgevoerd of gecomposteerd. Een gemiste kans omdat er weinig informatie beschikbaar is over het nut van plantenextracten. Een aantal samenwerkende partijen heeft daarom de Stichting Kenniscentrum Plantenstoffen opgericht om de tuinbouw te helpen het nauwelijks aangeboorde potentieel te benutten. Daarmee luidde de Greenport een nieuwe fase in de bedrijvigheid in, waarbij de geboekte successen zorgen voor een waardeverhoging van plantenstoffen en daarmee voor nieuwe verdienmodellen. Het betekent ook milieuwinst, want waar de industrie nu nog vergelijkbare stoffen uit aardolie haalt, kunnen plantenextracten de te eenzijdige afhankelijkheid van aardolie doorbreken.

De subsidie van Kansen voor West werd gebruikt om de mogelijkheden nader uit te diepen door middel van marktonderzoek en scans. Congressen en conferenties werden benut om bruggen te slaan tussen enerzijds kennis bij partijen in de Greenport en anderzijds ondernemers in potentiele toepassingsmarkten. Ook werd invloed uitgeoefend om blokkades op te heffen in de wetgeving, zodat R&amp,D-doorbraken sneller hun weg kunnen vinden naar daadwerkelijke toepassingen.
Dit project kreeg een vervolg in de ‘Extractenbibliotheek’, waaraan Kansen voor West eveneens bijdroeg.



'In een Nederlandse plant is een bestanddeel aangetroffen dat kan worden gebruikt om de hardnekkige schimmelziekte Fusarium bij tulpen te bestrijden. Dit is een van de eerste successen van het kenniscentrum.'

Samenwerking tussen : Provincie Zuid-Holland, Productschap Tuinbouw, Rabobank, Kennisalliantie Zuid-Holland, Universiteit Leiden (IBL), Holland Biodiversity, Universiteit Wageningen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen