Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Population Imaging Infrastructuur in Medical Delta

Looptijd: van 2012-03-06 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
population imaging

Nieuwe inzichten door MRI-gegevens bevolkingsonderzoek te koppelen

Er kan in de medische wetenschap nog veel gewonnen worden als het vele MRI-beeldmateriaal van de diverse medische centra op één toegankelijke plek wordt opgeslagen. Dat geldt onder meer voor de vele gegevens die voortkomen uit ‘population imaging’. Hiermee wordt een diversiteit aan grootschalig bevolkingsonderzoek bedoeld, dat medische centra uitvoeren onder zowel zieke als gezonde mensen. Deze mensen worden gedurende een langere tijd gevolgd, waarbij er door de jaren heen scans van ze worden gemaakt.

Kansen voor West heeft financiële steun verleend aan het Medical Delta, een samenwerkingsverband van medische centra in Zuid-Holland, om drie MRI-scans aan te schaffen en deze door middel van informatietechnologie met elkaar te verbinden. Deze Population Imaging Infrastructure heeft het mogelijk gemaakt de beelden van de MRI-scans centraal op te slaan, zodat deze op gestandaardiseerde wijze kunnen worden geanalyseerd. Op die manier kunnen resultaten van verschillende studies gecombineerd en vergeleken worden. Ook kan zo nationaal en Europees aangehaakt worden bij andere gecentraliseerde en vergelijkbare databases.

Recente ontwikkelingen in het verzamelen en analyseren van beelddata maken het mogelijk om op grote schaal gebruik te maken van de techniek om meetbare aanwijzingen (‘biomarkers’) op te sporen over iemands gezondheid en ook over iemands risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziektes, dementie en artrose. Deze in de population imaging studies ontdekte biomarkers kunnen leiden tot een voorspelling en vroegtijdige diagnose van ziekten.

Samenwerking tussen : Leids Universitair Medisch Centrum, (LUMC), Erasmus Medisch Centrum en de gemeente Leiden.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen