Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Lapvas-Imaging

Looptijd: van 2019-08-10 tot 2023-06-30

Darmkanker of colorectale kanker is de derde meest gediagnosticeerde kanker bij mannen en de tweede kanker bij vrouwen wereldwijd. In 2018 waren er 1.8 miljoen nieuwe gevallen en 700.000 sterfgevallen wereldwijd. Voor de behandeling van darmkanker ondergaan patiënten een darmoperatie waarbij er een stuk darm verwijderd wordt en er een nieuwe verbinding gecreëerd wordt tussen de twee gedeelten van de darm (anastomose). Een veel voorkomend probleem na darmtumor (darmkanker) operaties is naadlekkage. De incidentie van naadlekkage bij colorectale operaties ligt gemiddeld op 10%, afhankelijk van het niveau van anastomose. Jaarlijks vinden er in Europa en de VS bijna 500.000 colorectale operaties plaats, waarbij in bijna 50.000 gevallen naadlekkage ontstaat met een geschat kostenplaatje voor de wereldwijde zorgsector van €1.875 miljard. In bijna 6500 (12.9%) van de patiënten is de naadlekkage als gevolg van een anastomose uiteindelijk fataal.

De algemene consensus is dat de mate van microcirculatie (doorbloeding) in het weefsel rondom de locatie van de anastomose cruciaal is voor de heling van de wond, de hechting tussen de twee gedeelten van de darm en het ontstaan van naadlekkages. Een goede doorbloeding zorgt voor een consistente toevoer van hulpstoffen en afvoer van afvalstoffen, waardoor het zelfhelende vermogen van het lichaam beter op gang komt en de kans op naadlekkage afneemt. Huidige intra-operatieve methodiek voor het kiezen van een optimale locatie voor anastomose berust zich op een set van subjectieve klinische indicatoren gericht op darmvitaliteit (bijvoorbeeld kleur of lokale bloedingen), echter zijn dit geen garanties voor een goede doorbloeding.

Dit project is gericht op de ontwikkeling en klinische validatie van Lapvas-Imaging, een chirurgische tool om de doorbloeding van de darmwand te visualiseren gedurende laparoscopische ingrepen om naadlekkages van hechtingen na darmoperaties (incidentie ca. 10%) met een derde te verminderen. Hierdoor worden bijbehorende ernstige complicaties en in sommige gevallen overlijden van de patiënt voorkomen met als gevolg een potentiele kostenbesparing van >€ 600 miljoen voor de wereldwijde gezondheidszorg op jaarbasis. De valorisatie van Lapvas-Imaging levert Noord-Nederland zes extra arbeidsplaatsen op tijdens het project en acht extra arbeidsplaatsen na succesvolle afronding.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen