Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Kennisproject ‘VISwijzer en flyshootvis’

Looptijd: van 14-11-2019 tot 13-11-2022

Enkele voor Nederland belangrijke bestanden (tong, schol) worden sinds een aantal jaren op duurzaam niveau beheerd. Het ontbreekt echter bij veel andere soorten zoals poon, rode mul of sepia aan voldoende informatie (data-deficiënt) over het bestand en de visserijdruk. Daardoor is het niet duidelijk of de visserij duurzaam is, en zijn er geen expliciete beheermaatregelen vastgesteld. Daardoor komen deze visserijen ook niet in aanmerking voor MSC-certificering en/of scorendeze soorten ROOD in de VISwijzer, hetgeen betekent ‘liever niet eten’. Omdat veel marktpartijen (o.a. retail & foodservice), maar ook de overheid de VISwijzer gebruiken bij hun inkoopbeleid, kunnen deze data-deficiënte Noordzee-vissoorten niet de markt op stromen.

Een aantal vissers wil meehelpen met datacollectie van niet-beheerde vissoorten. Met het tekenen van de World Oceans Deal door Cornelis Vrolijk/Jaczon tijdens World Oceans Day op 8 juni jl hebben deze rederij en Good Fish Foundation (GFF) afgesproken om gezamenlijk te werken aan de verdere transitie naar een duurzame visserij. Dit kennisproject is een concrete eerste stap om een representatief ‘data-collectie-protocol’ te ontwikkelen voor de flyshootvloot en daarmee een mogelijk verbeterde score in de VISwijzer. Ook onderzoeken we binnen dit project of de flyshootvisserij in aanmerking komt voor een Fisheries Improvement Project.

Visserijen die graag een erkenning van duurzaamheid krijgen, maar nog niet een MSCkeurmerk kunnen halen stappen vaak in een Fisheries Improvement Project, kortweg FIP. Het doel van een FIP is om het MSC-keurmerk of een gelijkwaardige score te kunnen halen. De flyshootvisserij haalt motivatie uit de verwachting dat de vis uit de rode score van de VISwijzer kan komen, als zij hun beheer op orde maken. Good Fish Foundation vindt dat dit soort stappen voorwaarts precies het effect is wat de VISwijzer als verandermechanisme wil bereiken.

Maar de beoordelingsmethode is niet optimaal voor ‘gemengde’ visserijen. De beoordelingsmethode is gericht op ‘doelsoorten’. Als tijdelijke oplossing is in 2016 in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken daarom de bijvangstwijzer ontwikkeld. De flyshootvisserij is een gemengde visserij en vist vooral op ongequoteerde vissoorten. Ofwel, ze vissen wat de Noordzee geeft. Het hele kennissysteem van de VISwijzer is gericht op gequoteerde visserijen. Dit project biedt nu de uitgelezen kans om de VISwijzer aan te passen naar een verbeterde standaard die een structurele oplossing biedt voor de beoordeling van gemengde visserijen

Dit kennisproject is een unieke samenwerking tussen milieuorganisatie Good Fish Foundation, beheerder van de VISwijzer, de flyshootvissers van Cornelis Vrolijk/Jaczon en Wageningen Marine Research (WMR). De projectresultaten en kennis over de onbekende Noordzeevis worden gedeeld met de flyshootsector, regionale NGO’s, visdetailhandelsector en restaurateurs.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen